Лондон може сам відмовитися від Brexit - адвокат суду ЄС

Уряд Великої Британії може в односторонньому порядку скасувати свій намір про вихід з Європейського Союзу, відкликавши застосування статті 50 Договору про ЄС.

Про це йдеться в заяві генерального адвоката Суду ЄС, яка оприлюднена у прес-релізі суду. 

"Генеральний адвокат Кампос Санчес-Бордона пропонує Суду ЄС оголосити, що стаття 50 Договору про ЄС дозволяє одностороннє скасування (Великої Британії - ред.) повідомлення про намір вийти з ЄС. При цьому така можливість існуватиме поки формально не буде укладена сама угода про вихід країни з ЄС", - йдеться у прес-релізі.

На думку Санчеса-Бордони, по-перше, досягнення угоди про вихід не є передумовою для завершення самого процесу про вихід країни з Європейського Союзу.

А по-друге, у статті 50 Договору про ЄС чітко прописано, що країна-член ЄС, яка вирішила залишити союз, повинна повідомити Раді ЄС "про свій намір, а не про своє рішення" вийти з ЄС. Адже сам намір може змінитися в процесі перемовин між сторонами.

За словами адвоката, якщо країна, яка бажає залишити ЄС, разом з європейськими інституціями, з якими вона вела перемовини, досягнуть взаємної згоди щодо зміни своєї позиції про вихід, то такий варіант є цілком можливим.

У суді застерегли, що думка адвоката-генерала не є обов'язковою до виконання Судом ЄС, і додали, що нині судді розпочинають розгляд самої справи.

Очікуються, що рішення буде винесено пізніше.

Зазначається, що сама справа була відкрита на прохання, зокрема, численної кількості британських депутатів, депутатів Європарламенту та суду Шотландії, в якому було прописане питання щодо можливості країни-члена ЄС, яка повідомила Раді ЄС про намір вийти з блоку, в односторонньому порядку скасувати своє рішення.

Читайте також: Мей не піде у відставку, навіть якщо парламент відхилить Brexit-угоду

Як відомо, Велика Британія повинна вийти з ЄС 29 березня 2019 року, через два роки після того, як Лондон подав заяву про вихід із співтовариства відповідно до результатів референдуму у червні 2016 року, на якому схвалили Brexit.

Доля Brexit досі остаточно не вирішена, проект угоди прем'єр-міністра Терези Мей щодо Brexit має отримати схвалення у британському парламенті 11 грудня.

Мей заявила, що якщо її угода не буде проголосована, Велика Британія може залишити ЄС без угоди, або Brexit може не відбутися.