Нафтові гіганти РФ тиснуть на західних покупців — вимагають відмовитися від долара

Російські нафтові гіганти вимагають від західних клієнтів змінити американський долар на інші валюти в нових контрактах на тлі побоювань щодо нових санкцій США проти РФ.

Про це повідомляє Reuters.

"Великі російські енергетичні компанії тиснуть на західних покупців нафти, щоб замість доларів використовували євро для розрахунків за сировину, а також запроваджують штрафні санкції в контрактах, оскільки Москва прагне захиститися від можливих нових санкцій США", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, семеро співрозмовників у західній нафтовій галузі повідомили агентству Reuters, що західні нафтові компанії та біржі сперечаються з третім та четвертим найбільшими виробниками нафти Росії - "Газпромнефть" та "Сургутнефтегаз"- щодо умов контрактів на 2019 рік.

Раніше повідомлялось, що "Роснефть" хоче, щоб західні покупці нафти сплачували штрафи з 2019 року, якщо вони не зможуть оплатити поставку сировини, у випадку якщо нові санкції США зашкодять торгівлі.

Читайте також: Eni вийшла з проекту з "Роснєфтью" на шельфі Чорного моря

Зараз, за інформацією Reuters, компанії "Сургутнефтегаз" та "Газпромнефть" також вимагають від своїх покупців використовувати євро та інші валюти замість доларів США у контрактах.

Як повідомлялося, офіційний Вашингтон має намір ввести додаткові санкції проти Росії через невиконання нею умов, передбачених міжнародним законодавством щодо контролю над хімічною зброєю.