Молдова: Протести, шашлики чи виборчий фальстарт?

Напередодні Дня незалежності центральну площу столиці намагалися поділити одразу чотири партії

Антиурядовий мітинг опозиції, що відбувся в Кишиневі в переддень Дня незалежності Молдови - в неділю, 26 серпня - не був несподіванкою. Незважаючи на те, що місце (площа Великого Національного зібрання в центрі молдавської столиці) та час проведення (14 година) акції були узгоджені ще в середині липня, щось у намічений день пішло не за сценарієм. «Протестанти» безцільно переміщувалися центром міста, вигукуючи звичні для людей гасла «Геть олігархів» і «Жос мафія!» (Геть мафію!). І тільки.

ПІСНІ, ШАШЛИКИ Й ПРОТЕСТИ...

Ось уже більш як півтора місяці температура повітря в Молдові вдень значно перевищує 30-тиградусну позначку. Час, обраний організаторами мітингу (лідер партії «Платформа «Гідність і правда» Андрій Настазе і керівник партії «Дія і солідарність» Майя Санду) було не надто вдалим. До того ж, із не зовсім зрозумілих причин організатори припустилися цілого ряду організаційних прорахунків - не було ні «імпровізованої» для таких заходів сцени, ні мікрофонів (крім звичайних мобільних мегафонів, які час від часу давали збої), ні певного «сценарію» заходу, як, власне, і його кінцевої мети.

Майя Санду і Андрій Настазе

До того ж, виявилося, що з самого ранку 26 серпня площа була вже зайнята «колегами» з іншої опозиційної партії - Партії Шора (за ім'ям мера міста Оргеїв, бізнесмена Ілана Шора, засудженого судом першої інстанції до семи років тюремного ув'язнення за причетність до розкрадання понад мільярда доларів із банківської системи Молдови). При цьому, прихильники Шора виявилися вельми винахідливі: їх «висадка» на площу більше нагадувала пікнік на природі. Вони прийшли на акцію протесту з наметами й мангалами, одразу ж почали смажити шашлики, співати, танцювати й веселитися.

Ілан Шор

Збоку це виглядало так, немов представники партії Шора вирішили в такий оригінальний спосіб відзначити День незалежності країни.

Представники ще однієї опозиційної партії - Майї Лагути, яка також подала заявку на площу саме на цей день, «розчинилися» в цьому «святі душі», і про них навіть ніхто не згадав.

А представники опозиційного табору «Дія та солідарність» і «Гідність і правда», може, і спробували б «з'ясувати стосунки» з конкурентами на площі, витіснивши їх на околиці, але стало відомо, що до «шашлычного» протесту партії Шора долучилися два європейських політики - Барбара Капел з групи «Європа Націй і Свободи» в Європарламенті й Ричард Мілсом, представник Альянсу консерваторів і реформістів, що не могло не справити враження на учасників протестів. А втратити імідж демократів перед європейцями Майї Санду і Андрію Настазе було не з руки.

На думку молдавського політолога Віталія Андрієвського, саме присутність європейців на площі сталоа головною причиною того, що організатори протестів знітилися, «розгубилися, не знаючи, як їм діяти далі, і «втратили нитку».

Розгубленість і невпевненість Майї Санду і Андрія Настазе дуже швидко передалися учасникам протесту, бо ж як було не звернути увагу на те, що лідери не можуть визначити, з чого й де почати виступ. Мітинг спонтанно було вирішено розпочати біля пам'ятника Великому Господарю Молдови Штефану Великому, розташованому на околиці тієї самої площі Великого Національного Зібрання в центрі столиці, де співала й танцювала партія Ілана Шора. Утім, якихось радикальних заяв, що стосуються країни, її керівництва та народу, зокрема, не було. Звучали традиційні гасла «Геть мафію!», «Країна належить народу, а не олігархам!», «Уряд у відставку!». Платформу для цієї самої відставки уряду керівники акції, вочевидь, підготувати не спромоглися. Й виглядало це не потужніже, ніж «Ларису Іванівну хочу!». А самі учасники акції перебували в розгубленості й здивуванні.

БЕЗГЛУЗДІ ПІКЕТИ

Тоді організатори протестів, аби не марнувати час під палючим сонцем, запросили маніфестантів на протестний марш центральною вулицею молдавській столиці нібито для пікетування держустанов.

Заявлені пікети, у принципі, значення не мали, бо мітинг відбувався у вихідний день, а у зв'язку з Днем незалежності урядом було прийнято рішення навіть наступні дні - з 27 серпня по 2 вересня - зробити вихідними для бюджетників, отже пікетувати порожні будівлі було справою марною й невдячною. Та й 35-градусна спека, скажімо так, не так уже й надається для безглуздих пікетів. Тому, випустивши «пару в свисток» й повештавшися центральною вулицею туди-сюди, учасники акції повернулися до пам'ятника Штефану Великому.

Деякі аналітики вважають, що головна мета недільного мітингу полягала в тому, щоб перетворити захід на масштабну передвиборчу акцію. Але дещо не передбачили. Під час анонсування дати проведення мітингу (середина липня) ще не було відомо, що парламентські вибори відбудуться в Молдові не в кінці листопада - на початку грудня нинішнього року, а в лютому 2019 року.

Це й сплутало всі карти, а організатори антиурядового мітингу опинилися в патовій ситуації, адже підтримувати передвиборний тонус на відповідному рівні до лютого - справа вельми складна.

Повернувшись до пам'ятника, лідери протестів зробили ще одну спробу вирівняти ситуацію. Немов чіпляючися за «рятувальну соломинку», вони згадали про рішення Верховного суду Молдови, який визнав вибори мера Кишинева, що відбулися на початку червня, перемогу на яких здобув Андрій Нестасе, недійсними. І стали вимагати скасування судового рішення й визнання результатів виборів. Однак виглядала це вимога вже дещо недолугою, тим більше що змінити рішення Верховного суду неможливо.

Ближче до вечора, після маршу й «пікетування» держустанов, було все ж прийнято резолюцію. Щоправда, нічого нового й оригінального в ній не містилося: як зазвичай, відставка уряду, скасування змішаної системи парламентських виборів та притягнення до кримінальної відповідальності винних у розкраданні банківського мільярда.

У зв'язку з тим, щоправда, великорозумні пам'ятливі експерти поспішили нагадати, що в той час, як у Молдові розкрадали банківську систему, Майя Санду займала високу посаду міністра освіти в уряді під керівництвом екс-прем'єра Влада Філата, засудженого нині до 9-ти років тюремного ув'язнення за корупцію. До того ж, слідчі прокуратури не виключають, що Філат причетний і до створення шахрайських схем, у результаті яких з банківської системи і було викрадено більше мільярда доларів.

ФОТО «НА ЗГАДКУ» З КОЗЛОВСЬКОЮ...

Свого роду заключним акордом у цьому недільному заході стала «історія з фотографією». Так сталося, що напередодні протестів один із молдавських інтернет-порталів оприлюднив дані, згідно з якими лідери молдавської опозиції підтримували досить тісні партнерські зв'язки з пані Людмилою Козловською, керівником Фонду «Open Dialog» нещодавно видвореною з Польщі з забороною на відвідування країн ЄС, включно з державами Шенгенського простору. Козловська, за даними молдавських ЗМІ, була виселена з ЄС за просування інтересів Росії. Оприлюднені фотографії Андрія Нестасе, Майї Санду й Людмили Козловської під час одного із заходів у Європарламенті.

Людмила Козловська, Андрій Настазе і Майя Санду

Тому керівник парламенту Молдови Андріан Канду зажадав від пані Санду «відповісти власним громадянам» на запитання, наскільки тісно вона пов'язана з фондом Людмили Козловської та чи отримувала вона фінансову підтримку від «Open Dialog». Майя Санду назвала оприлюднені факти брехнею, але, як кажуть у таких випадках, «де не горить, там і не курить».

ІСТОРІЯ З ПРОДОВЖЕННЯМ

Здавалося б, на цьому можна було б і завершити демократичне висловлення своїх вимог. Але змиритися з явною поразкою і безпорадними спробами привернути увагу людей не так просто. Отже, Андрій Настазе закликав своїх прихильників, лави яких значно порідшали, продовжити протест перед пам'ятником молдавському господарю Штефану Великому вночі. З далекосяжною метою: вранці 27 серпня, в День незалежності Молдови перешкодити керівництву країни покласти квіти до монумента.

Представникам правоохоронних органів уранці довелося в терміновому порядку евакуювати» протестувальників з території покладання квітів офіційними особами країни. Ніхто з мітингувальників не постраждав. А квіти, хоч і з запізненням, були покладені.

Покладання квітів до монумента Штефана Великого

Спікер парламенту Молдови Андріан Канду заявив, що ніхто не збирається забороняти громадянам протестувати, але є певні норми закону, яких необхідно дотримуватися під час проведення офіційних заходів. І нікому, за словами спікера, не дозволено порушувати ці норми, а, тим більше, робити на цьому політичний капітал.

На думку Канду, недільні маніфестації важко назвати протестами, це була звичайна акція на підтримку двох опозиційних молдавських політиків - Андрія Настазе і Майї Санду. Таких акцій, заявив спікер, буде безліч з огляду на парламентські вибори. Аналогічні думки висловили також прем'єр-міністр Павло Філіп і президент Ігор Додон.

До того ж, глава молдавського уряду нагадав, що всього один день таких протестів із залученням додаткових сил поліції для охорони громадського порядку обходиться державному бюджету майже в три мільйони леїв (близько 180 тисяч доларів). А 5-6 тисяч учасників акцій, які вийшли на вулиці замість заявлених 100-110 тисяч, говорять самі за себе й коментарів не потребують.

Зінаїда Гурська, Кишинів.