Росія все ще відмовляється повертати обломки літака Качинського і чорні скриньки

Росія ускладнює проведення слідства у справі Смоленської катастрофи, відмовляючи польським експертам у проведенні реконструкції розбитого Ту-154М екс-президента Лєха Качинського.

Про це заявила в понеділок речниця Смоленської підкомісії Марта Пальонек, повідомляє Onet.pl.

"Підкомісія з відновлення розслідування авіакатастрофи від 10 квітня 2010 року нагадує, що попри однозначну оцінку Ради Європи, Росія все ще відмовляється повертати обломки Ту-154М, навігаційне обладнання і чорні скриньки, які російська сторона тримає незаконно", - йдеться в заяві речниці підкомісії.

Вона нагадала, що Росія відмовляє польській стороні у діях щодо реконструкції Ту-154М на базі уламків літака, які перебувають у Смоленську, незважаючи на те, що такі дії вважає необхідними для розслідування катастрофи Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO).

"Тим часом, російська сторона не лише відмовляється виконувати норми ICAO і резолюцію Ради Європи, але і в заяві МЗС Росії від 13 липня називає вимогу проведення цього цілеспрямованими політичними діями. У даній ситуації відмова Росії виконувати норми ICAO і резолюцію комісії Ради Європи має ознаки ускладнення слідчих дій, які мають на меті з'ясувати усі обставини смерті президента Лєха Качинського, останнього президента в екзилі Ришарда Качоровського, усіх керівників родів збройних сил на чолі з начальником генштабу Францішеком Гонгором, творцем "Солідарності" Анною Валентинович та іншими лідерами Польщі, які загинули під Смоленськом 10 квітня 2010 року", - заявила Пальонек.

У п'ятницю МЗС Росії поінформувало, що у Польщі "виконують політичне замовлення" і "спекулюють" на темі катастрофи, закидаючи Росії створення перешкод у Смоленському слідстві. На переконання Москви, Польща продовжує "демонізувати" Росію перед польською і міжнародною спільнотою і радить чиновникам у Варшаві "завершити цю практику, а зайнятися справою".

Читайте також: Росія відмовила Польщі провести дослідження уламків літака Качинського

 Польська урядова підкомісія з розслідування причини катастрофи відновила Смоленське слідство навесні 2016 року. Однією з основних версій катастрофи розглядається вибух на борту літака, що стався ще до зіткнення із землею.

Росія вже вісім років поспіль відмовляється віддавати Польщі уламки літака, мотивуючи це своїм внутрішнім слідством в РФ. На переконання Варшави, це може свідчити про приховування чогось Москвою.

В авіакатастрофі 10 квітня 2010 року на території Росії загинули всі 96 осіб, які перебували на борту польського урядового літака, зокрема тодішній президент РП Лєх Качинський.