Моравецький вважає європейський компроміс щодо біженців успіхом Польщі

Досягнутий компроміс на саміті ЄС з питань міграції є "гігантським успіхом" Польщі.

Про це у п'ятницю заявив глава польського уряду Матеуш Моравецький, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Це велика справа, яку я сьогодні можу назвати гігантським успіхом Польщі. Це особливо важливо для мене, оскільки ми (Польща) намагаємося об'єднувати Європу, а не ділити",- заявив Моравецький.

Він підкреслив, що результати саміту є хорошими для Польщі, оскільки Варшава зміцнила свої переговорні позиції на майбутнє.

Моравецький зазначив, що найбільшим успіхом переговорів з точку зору Варшави є призупинення примусового розподілу біженців.

"Найважливішим є те, що немає примусового розподілу біженців, тобто нашу позицію повністю враховано",- констатував польський прем'єр.

Він повідомив, що Польща підтримує створення центрів для біженців за межами ЄС і проти їх існування в середині Спільноти.

Читайте також: Євросоюз домовився щодо біженців у принципі

Як інформувалося, лідери країн Євросоюзу після 12-годинних переговорів, що завершилися вранці п'ятниці, домовилися про єдину політику з прийому біженців.

Зокрема, досягнуто концептуальних домовленостей щодо створення центрів прийому у країнах співдружності для врятованих біженців, які прибули до берегів ЄС на човнах. Центри мають бути створені у країнах, які добровільно погодяться на це. Із таборів люди будуть розподілятися до держав, які також висловили свою згоду. Водночас, у північноафриканських країнах також мають бути створені масові транзитні табори, щоб зменшити кількість мігрантів, які незаконно перетинають Середземне море. Конкретно ніяких держав по жодному з пунктів поки не названо.