Механізм легалізації придністровських дипломів почав функціонувати

Процедура засвідчення офіційним Кишиневом достовірності дипломів про вищу освіту (апостилювання), виданих вищими навчальними закладами невизнаного Придністров'я, працює, а технічні складності, що виникають, усуваються в робочому порядку.

Так власному кореспондентові Укрінформу в Молдові прокоментували це питання політичні представники Молдови і Придністров'я під час прес-конференції в Римі за підсумками чергового раунду переговорів з Придністровського врегулювання у форматі «5+2».

«Процедура апостилювання дипломів, виданих Тираспольським університетом імені Тараса Григоровича Шевченка, працює. Для цього достатньо надати в Міністерство юстиції Молдови документ про вищу освіту, а сам механізм, за бажанням заявника, може бути здійснений за прискореною процедурою, тобто впродовж доби», - зазначила представник Молдови на переговорах, віце-прем'єр з реінтеграції Христина Лісник.

Читайте також: "Придністровські" переговори у Римі: про що домовилися Кишинів і Тирасполь

За її словами, наразі по цю допомогу звернулись 42 випускники Тираспольського університету.

Аналогічну думку висловив і політичний представник Придністров'я на переговорах Віталій Ігнатьєв, зазначивши, що «механізм апостилювання дипломів запрацював, а технічні проблеми, що виникають, поступово усуваються в робочому порядку».

Читайте також: Придністров'я: ОБСЄ заявляє про підписання "історичного" протоколу

Нагадаємо: 29 і 30 травня в Римі відбувся черговий раунд переговорів з Придністровського врегулювання у форматі «5+2». У переговорах взяли участь Молдова і Придністров'я – сторони конфлікту, Україна, ОБСЄ і Росія – посередники, ЄС і США – спостерігачі.

Вперше за довгі роки вдалося вирішити питання засвідчення Кишиневом достовірності дипломів про вищу освіту, виданих навчальними закладами Придністровського регіону.