В ЄС хочуть залучати до військової співпраці США та Швейцарію

У Євросоюзі розглянуть пропозиції щодо залучення третіх країн до нової ініціативи структурованого постійного співробітництва (PESCO) у сфері безпеки та оборони.

Це питання розглянуть у червні міністри оборони країн-членів Євросоюзу, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Брюсселі.

Зокрема, країни Бенілюксу – Бельгія, Нідерланди та Люксембург – пропонують за певних умов запрошувати до реалізації проектів ЄС у сфері безпеки та оборони треті країни, внесок яких може бути корисним та ексклюзивним.

Насамперед називаються такі країни, як Велика Британія (вийде з ЄС у березні 2019 року), а також США, Норвегія та Швейцарія.

Як повідомляв Укрінформ, формат PESCO у сфері безпеки та оборони передбачений Лісабонською угодою про ЄС, що дозволяє певній кількості країн-членів (за бажанням) поглиблювати і розширювати зусилля у реалізації оборонної та безпекової політики через участь у відповідних визначених проектах.

Читайте також: Ізраїль показав, як знищив у Сирії російський “Панцир”

На даному етапі у рамках ініціативи реалізується 17 проектів, які стосуються, насамперед, підготовки військ (тренування), розвитку оборонних можливостей, оперативної готовності збройних сил країн Євросоюзу.

До ініціативи приєдналося 25 країн-членів. Не беруть участь Велика Британія, Данія та Мальта.

У рамках зобов’язань учасники проектів повинні розвивати оборонний потенціал, забезпечуючи відповідні інвестиції та фінансування спільних проектів, підвищувати рівень бойової та оперативної сумісності, оперативної готовності та забезпечувати розвиток власних збройних сил.