Генсек ООН закликав боротися за свободу преси і захищати журналістів

Робота журналістів, яка є основою для існування транспарентних демократій, має бути захищена з боку держави, а всі злочини проти журналістів повинні переслідуватися за законом.

Про це заявив у четвер генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш з нагоди Всесвітнього дня свободи преси, передає Укрінформ.

"Свобода преси має величезне значення для миру, справедливості і дотримання прав людини, для всіх людей. Це важлива умова формування транспарентних і демократичних суспільств та підзвітності влади. Без вільної преси неможливо також забезпечити сталий розвиток", - зазначив Гутерріш.

Він підкреслив, що журналісти та інші працівники ЗМІ висвітлюють місцеві і загальносвітові проблеми, і їх заслуга перед суспільством неоціненна.

Читайте також: Україна входить у 5-ку країн, які швидко реагують на порушення прав представників ЗМІ

"Необхідно приймати і застосовувати закони, що захищають незалежність журналістів, свободу вираження поглядів та право на інформацію, і підкріплювати їх правозастосовними заходами. Злочини проти журналістів повинні переслідуватися за законом", - заявив генсек ООН.

Він закликав уряди боротися за свободу преси і захищати журналістів. "Відстоюючи свободу преси, ми відстоюємо наше право знати правду",- підкреслив генеральний секретар ООН.