Конгресмени США побачили в Україні й Польщі “зростання антисемітизму”

Американські конгресмени Роб Ханна і Девід Цицилін ініціювали звернення до Держдепу США, яке підписали понад 50 інших законодавців, щоб США здійснили дипломатичний тиск на Україну й Польщу у зв'язку із запереченням Голокосту та зростанням антисемітизму.

Лист оприлюднено на офіційному сайті конгресмена Хана.

"Ми закликаємо вас приєднатися до нас та правозахисних організацій у протистоянні антисемітизму, ксенофобії та всіх форм нетерпимості, закликавши польський і український уряди однозначно відмовитися від заперечень Голокосту та шанування нацистських колабораціоністів, а також повною мірою переслідувати антисемітські злочини", - йдеться в листі на ім'я в.о. держсекретаря Джона Саллівана.

У Конгресі також попросили "детально поінформувати" про те, як уряд США відстежує випадки таких порушень.

"Наш уряд повинен бути стурбований відродженням антисемітизму в Україні й Польщі. Обидві країни нещодавно прийняли закони, що прославляють фашистських співавторів та заперечують Голокост", - йдеться в заяві конгпесмена Хана.

Читайте також: Польща сподівається зблизити з Ізраїлем інтерпретацію історії часів Голокосту

Він підкреслив, що Держдепартамент "повинен використовувати всі наявні дипломатичні канали для роботи з українським та польським урядом для боротьби з появою цієї ненависної ідеології, яка історично загрожувала миру та безпеці в регіоні".

У листі уточнюється, що у випадку України йдеться про тих, хто прославляє "нацистських колаборантів" Степану Бандеру, Романа Шухевича та Організацію українських націоналістів, а також Українську повстанську армію. "Ці воєнізовані структури та особи в деяких випадках співпрацювали з нацистами і несуть відповідальність за вбивство тисяч євреїв, 70-100 тисяч поляків та інших етнічних меншин між 1941 і 1945 роками", - зазначається в листі.

У випадку з Польщею йдеться про закон, який "карає за заяви про приписування нацистських злочинів Німеччини Польській державі".

У відповідь на заяву директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович назвав "змішуванням некомпетентності та свідомого спотворення інформації, змішуванням правди і брехні" звернення понад 50 американських конгресменів.

У коментарі "Радіо Свобода" він зауважив: "Коли прикладом вшанування колабораціоністів називають в’язня нацистського табору Заксенгаузен Степана Бандеру або Романа Шухевича, який із 1943 року очолював один із наймасштабніших антинацистських рухів спротиву в окупованій Третім рейхом Європі, то це свідчить тільки, як мінімум, про низький рівень знань тих людей, які поставили свій підпис".