Польський парламент прийняв зміни до суперечливих законів про судочинство

Польський Сейм та Сенат прийняли зміни до трьох законів про систему судочинства країни — про Верховний суд, суди загальної юрисдикції та Національну раду судочинства. 

У Варшаві сподіваються, що це значно покращить відносини між Польщею та Єврокомісією і зніме з порядку денного питання про можливе застосування щодо Польщі 7-ї статті договору ЄС, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Я задоволений з приводу ухвалення положень щодо судочинства. Сподіваюся, що це дуже добрий крок, а можливо й останній крок до досягнення згоди з Єврокомісією”, - заявив після голосування у понеділок в Сенаті маршалок вищої палати парламенту РП Станіслав Карчевський.

За його словами, кожна з поправок до цих законів спрямована на досягнення компромісу Польщі з Єврокомісією.

Зміни до законів про суди загальної юрисдикції та Верховний суд передбачають, зокрема, що міністр юстиції не зможе прийняти рішення про відкликання голови суду і його заступника без згоди колегії суду і Національної ради судочинства. Крім того, пропонується зрівняти терміни виходу на пенсію чоловіків-суддів і їхніх колег-жінок на рівні 65 років. Водночас, проект змін до нормативних актів, що регулюють роботу Конституційного суду РП, передбачає оприлюднення трьох рішень КС, які до цього часу не публікувалися.

Читайте також: Качинський озвучив новий план реформ у Польщі

Як повідомлялося, Єврокомісія у грудні вирішила застосувати 7-у статтю договору ЄС проти Польщі і дала Варшаві три місяці на втілення рекомендацій щодо поліпшення ситуації з верховенством права. У комісії викликали застереження зміни у системі судочинства й ухвалення Польщею законів у цій сфері. Йдеться про раніше ухвалені закони про Конституційний суд та суди загальної юрисдикції, а також про закони про Верховний суд та Національну раду судочинства.