Права людини: у Європарламенті заявили про шокуючі порушення в Угорщині

У Європарламенті продовжують наголошувати на порушенні в Угорщині основоположних цінностей ЄС та прав людини.

Про це заявила у четвер доповідач у ЄП з цього питання Джудіт Саргентіні (Нідерланди) на засіданні комітету законодавчого органу ЄС із громадянських свобод, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Брюсселі.

«Я була шокована, коли побачила, скільки тривожних сигналів з’явилося після 2010 року. Ідеться також про шість змін до конституції після 2012 року. Є проблеми із конституційним судом, який було обмежено щодо його компетенції. Звичайні суди також підконтрольні виконавчій владі. Свобода висловлювань обмежена законодавством про ЗМІ... », - окреслила ситуацію в Угорщині доповідач.

Вона також відзначила проблеми в Угорщині щодо свободи вищих навчальних закладів, свободи релігійний переконань, а також свободи об’єднань.

Читайте також: Канада вимагає від Угорщини поваги до свободи слова

«Є також погіршення ситуації щодо толерантності відносно ромів, а також прав мігрантів та біженців», - заявила європарламентарій.

Під час засідання у профільному комітеті депутати переважно підтримали позицію європарламентарія Саргентіні.

«Там є серйозні погіршення», - резюмувала доповідач.

Як повідомляв Укрінформ, 17 травня 1017 року Європарламент ухвалив політичну резолюцію, в якій жорстко засудив порушення прав людини в Угорщині.

Зокрема, головні претензії до офіційного Будапешта полягають у неприпустимості блокування прийняття біженців; заборон у сфері зовнішнього фінансування неурядових організацій; ухвалення законодавства, яке обмежує діяльність у країні закордонних вищих навчальних закладів.

Доцільно зазначити, що такі претензії до Угорщини висуваються у Європарламенті на тлі блокування з блоку офіційного Будапешта європейської та євроатлантичної інтеграції України через необгрунтовані заперечення щодо мовної статті українського закону про освіту.