Ніхто, крім Варшави, не буде шукати правду про Смоленську катастрофу — Качинський

Росія весь час заперечує очевидні речі та звинувачення на свою адресу, чим продовжує себе компрометувати. Свою провину за Смоленську катастрофу, якщо її буде доведено, Москва також заперечить.

Таке переконання в інтерв'ю тижневику Gazeta Polska висловив лідер правлячої партії "Право і Справедливість" (PiS) Ярослав Качинський.

"Якщо б участь (Росії у Смоленській катастрофі - ред.) було доведено, то Кремль, без сумніву, діяв би так само, як у випадку всіх інших злочинів Росії, які було доведено. Росію ловлять "на гарячому", вона компрометує себе, але продовжує усе заперечувати", - заявив Качинський.

Лідер PiS підкреслив, що хоч нинішня міжнародна кон'юнктура щодо негативного ставлення до Росії є сприятливою для Польщі, він не має сумніву: ніхто, крім Варшави, не намагатиметься дізнатися правду про Смоленську катастрофу.

"Моя позиція у справі міжнародної допомоги, що стосується з'ясування обставин трагедії 10 квітня 2010 року, є незмінною: наївно думати, що хто-небудь замість нас дізнається правду про причини смерті делегації, яку очолював мій брат. Маємо бути реалістами: якщо ми самі з цим не впораємося, то ніхто заради нас не наражатиме свої міжнародні контакти", - констатував Качинський.

Як повідомлялося, створена при Міноборони Польщі урядова підкомісія з розслідування причин Смоленської катастрофи поновила слідство навесні 2016 року. Однією з основних версій вона розглядає вибух на борту літака, який стався ще до його зіткнення із землею. Раніше політики PiS неодноразово зазначали, що у смерті екс-президента Леха Качинського могла бути зацікавлена Москва, яка хотіла таким чином помститися йому, зокрема за активну підтримку Грузії та України. 

Читайте також: Смоленська трагедія: висновки експертів із США можуть стати "переломними"

Як відомо, 10 квітня 2010 року під Смоленськом розбився урядовий Ту-154М, яким представники польської політичної та військової еліти включно з президентським подружжям Леха та Марії Качинських прямували на відзначення 70-х роковин Катинського злочину. Загинули усі 96 людей, які перебували на борту. 

Польська урядова комісія в 2011 році опублікувала рапорт, в якому, не знімаючи відповідальності з російської сторони, основну провину за катастрофу поклала на пілотів урядового літака. Нинішня польська комісія при Міноборони РП вважає рапорт попередньої комісії недостовірним, оскільки в ньому не враховано багато чинників, які могли мати вплив на катастрофу.