Латвія попереджає Лондон про російську пропаганду - The Telegraph

Російські телеканали могли використовувати Велику Британію як центр для поширення пропаганди і "теорій змови", в тому числі щодо недавнього отруєння Сергія Скрипаля у Солсбері.

Про це повідомляє DW із посиланням на The Daily Telegraph.

Згідно з даними видання, два канали, що володіють ліцензією британського наглядового відомства Ofcom і зареєстровані в Лондоні - Ren TV та НТВ, передавали подібні програми з Росії в країни колишнього СРСР, зокрема в Латвію.

Передачі викликають "серйозне занепокоєння" у союзників Великої Британії в країнах, що межують із РФ, оскільки є "сильними дезінформаційними кампаніями".

Читайте також: Втручання РФ у вибори: Tumblr видалив понад 80 російських акаунтів

З'ясувалося, що канал порушив правила Ofcom вісім разів за останні шість років, але працює й далі, а його британську ліцензію не відкликано. Серед інших порушень - заклик до глядачів підписати петицію, яка ініціює референдум щодо змін до Конституції Латвії, а також помилкове твердження про те, що ініціативу було схвалено латвійським виборчкомом.

Посол Латвії у Великій Британії Байба Браже сказала, що відомству Ofcom треба "робити більше" для вирішення цих завдань, а також закликала до змін у правилах ЄС, які могли б дозволити втручатися в конфліктні ситуації місцевим регуляторам.

Правила Євросоюзу дозволяють мовникам транслювати свої передачі на території усіх країн-членів, навіть якщо телеканали зареєстровані тільки в одній державі. Регулятор у "країні походження", в даному разі у Великій Британії, несе виключну відповідальність за контроль за кожною зареєстрованою мовною компанією, незалежно від того, де траслюються програми. На думку Браже, Russia Today транслював "чисту пропаганду".