Латвія перевірить дані про рахунки дочок Путіна у своїх банках

Латвійські служби безпеки мають намір перевірити заяви, що прозвучали в публічному просторі, про наявність таємних банківських рахунків у Латвії дочок президента РФ Володимира Путіна.

Про це повідомляє портал латвійського телерадіомовлення. 

"Будуть перевірені дії, що здійснювалися з грошима на цих рахунках. Мета перевірки - з'ясувати походження коштів, те, чи легальним шляхом вони були отримані. Наслідки можуть бути різними: одна справа, якщо банки самі, виконуючи вимоги закону, повідомлять про сумнівні угоди клієнтів, й інша - якщо вони свідомо чи несвідомо приховають ці дані. У такому разі латвійські служби можуть попросити про інформаційну підтримку в США, щоб отримати роз'яснення, на яких фактах грунтувалася позиція Селести Валландер", - пояснив глава латвійської Служби попередження легалізації незаконно нажитих коштів Вієстур Бурканс.

Селеста Валландер - спеціальний помічник президента США Барака Обами і старший директор по Росії/Євразії в Раді національної безпеки США з 2013 по 2017 рік. Напередодні виборів 2016 року адміністрація Обами, розробляючи стратегію на випадок спроб Росії втрутитися в хід голосування у Штатах і знаючи, як Путін прагне захистити свою сім'ю від публічності, за порадою Валландер вирішила розголосити отримані розвідкою відомості про рахунки дочок російського президента, приховані у банках Латвії.

Такі дані є в уривках з книги "Російська рулетка: Внутрішня історія війни Путіна в Америці і виборів Дональда Трампа", написаної Майклом Ісиковим, журналістом-розслідувачем Yahoo News, і Девідом Корном, главою Вашингтонського бюро видання Mother Jones. У цьому фрагменті, опублікованому Mother Jones 9 березня, загалом описується, як адміністрація колишнього президента США Барака Обами реагувала на втручання Росії в президентські вибори в 2016 році в США. 

Читайте також: Треба не боятися назвати Росію джерелом проблем для Європи --- Золотухін

На цю ситуацію відреагували й інші латвійські відповідальні особи. "У будь-якому разі я сподіваюся, що наша контрольна служба і регулятор відреагували та перевіряють цю інформацію", - заявила міністр фінансів Латвії Дана Рейзнієце-Озола.

Глава МВС Ріхард Козловскіс також вважає, що інформацію мають перевірити, причому всі контролюючі установи.

Посольство РФ у Латвії на спроби зв'язатися з ним не відгукнулося.