Розкрадання космічного масштабу: російський чиновник отримав 12 років за "Восточный"

У Росії колишній глава "Дальспецстроя" Юрій Хрізман засуджений до 12 років позбавлення волі у справі про розкрадання понад п'яти мільярдів рублів ($89 млн) при будівництві космодрому "Восточный".

Таке рішення прийняв Далекосхідний окружний військовий суд, повідомляє ТАСС.

"Визнати Хрізмана винним за ч. 3 ст. 285 КК РФ і ч. 4 ст. 160, призначити 12 років позбавлення волі у виправній колонії загального режиму з штрафом в 1,5 млн рублів ($27 тис. - ред.)", - озвучив вирок суддя.

Інші підсудні отримали від п'яти з половиною до семи років позбавлення волі. Це, зокрема, син Хрізмана Михайло, колишній головний бухгалтер "Дальспецстроя" Володимир Ашимін та заступник глави Законодавчої думи Хабаровського краю Віктор Чудов. Суд також задовольнив у повному обсязі позов Роскосмоса про стягнення із засуджених заподіяного їхніми діями збитку.

Читайте також: У Росії будівельники космодрому "Восточный" оголосили голодування

За версією слідства, Юрій Хрізман і Ашихмін використали аванси за 11 держконтрактами на цілі, не пов'язані з будівництвом об'єктів космодрому. Окрім цього, Хрізмана, його сина Михайла і Чудова звинувачували у розтраті близько 106 мільйонів рублів ($1, 9 млн), що належали "Дальспецстрою".

Адвокати мають намір оскаржити вирок.

Космодром "Восточный" в Амурській області розпочали будувати у 2012 році. Його вартість оцінюється в сотні мільярдів рублів. Упродовж всього періоду будівництва його супроводжують корупційні скандали і страйки робітників через затримки зарплати. На початку 2015 року Рахункова палата заявила про перевищення витрат на будівництво "Восточного" на 13 мільярдів рублів ($232 млн). Слідчий комітет Росії після цього порушив дві кримінальних справи про розкрадання бюджетних коштів.