Особисті речі румунського диктатора Чаушеску та його дружини пустять з молотка

Предмети образотворчого мистецтва, фотографії, медалі та інші цінні речі, які належали колишньому лідерові комуністичної Румунії Ніколае Чаушеску та його дружині, продадуть на аукціоні під символічною назвою «Золота епоха».

Як повідомляє власний кореспондент Укрінформу, аукціон до 100-річчя з дня народження колишнього комуністичного диктатора, організований Бухарестським торговим домом Artmark, відбудеться 6 березня.

«Організація аукціону свідчить про нашу нейтральну позицію: ми не є коментаторами історії Румунії, а лише виставляємо на продаж предмети, які заслуговують на увагу колекціонерів і любителів прекрасного», - зазначив один із власників Торгового дому Александру Билдя.

Читайте також: Рушницю румунського диктатора Чаушеску продали на аукціоні

Серед виставлених на продаж предметів - золота шабля виробництва 1971 року, яка була вручена Чаушеску представниками Національної армії, хутра леопарда, мисливське приладдя, а також подарунки, отримані подружжям Чаушеску від лідерів різних держав, предмети з кришталя і дорогої порцеляни, пропагандистські афіші та матеріали комуністичних часів.

На торги будуть винесені і 250 державних нагород соціалістичної Румунії, а також медалі і ордени, у тому числі зарубіжних країн, якими були нагороджені Чаушеску та його дружина.

Одним з найдорожчих лотів, початкова ціна якого тисяча євро, є  килим із зображенням Чаушеску на тлі відомих у минулому правителів Румунії - Александру Йоана Кузи, Влада Цепеша і Штефана чел Маре.

Читайте також: Лист Ейнштейна, в якому він захищає друга-вбивцю, пустять з молотка

Правління Чаушеску було повалене в ході Румунської революції 1989 року. Чаушеску вдалося втекти із столиці, проте  він був захоплений військовими і, разом зі своєю дружиною Єленою, постав перед організованим новою владою трибуналом.

На імпровізованому суді, що тривав дещо більше години, йому були пред'явлені звинувачення в злочинах проти держави, геноциді  власного народу, відкритті таємних рахунків в іноземних банках і «підриві національної економіки».

Чаушеску був розстріляний разом з дружиною 25 грудня 1989 року за вироком трибуналу, через кілька годин після судового засідання. Усе його майно було конфісковане. Смерть Чаушеску ознаменувала собою початок черги антикомуністичних революцій у Східній Європі й у всьому світі.