Мінфін Естонії вважає, що в українському списку податкових гаваней - помилка

Міністерство фінансів Естонії працює у тісному контакті з українською стороною з тим, щоб в Україні Естонія не включалася до списку держав, підозрілих для ведення бізнесу.

Про це віце-канцлер Мінфіну Естонії Дмитро Єгоров сказав службі новин "Радіо 4", повідомляє портал ERR.

"Головний висновок, який ми можемо зробити на даний момент: підозри України в тому, що через Естонію можна виводити прибуток, не оподатковуючи, з України в інші країни, є безпідставними. Таку схему застосовувати неможливо. Ми впевнені, що ми знаходимося в цьому списку через непорозуміння. Сподіваюся, що ця проблема вирішиться вже найближчим часом", - сказав Єгоров.

Він наголосив, що не йдеться про якийсь офшорний список. "Це список країн, стосовно яких Україна хоче звернути особливу увагу на угоди з трансфертного ціноутворення, тобто на угоди між пов'язаними особами. Наприклад, якщо у естонського підприємства є дочірнє в Україні, і вони проводять угоди між собою, то український податковий департамент хоче звернути особливу увагу саме на такі угоди", - наголосив Єгоров.

Читайте також: Українському дипломату вручили ноту через включення Латвії до списку офшорів

Як повідомлялося, 25 січня Прем'єр-міністр Володимир Гройсман у телефонній розмові з Прем'єр-міністром Естонії Юрі Ратасом наголосив, що Україна не включала Естонію до переліку офшорних територій, вона була включена до переліку країн, в яких ставка нерозподіленого прибутку становить 0%, що може використовуватися резидентами України для розмиття податкової бази та ухилення від сплати податку на прибуток в Україні.

За підсумками бесіди прем'єр-міністри домовилися доручити міністерствам фінансів спільно з податковими органами двох країн налагодити взаємодію і провести, у разі потреби, необхідні консультації, в ході яких врегулювати можливі непорозуміння. 

У свою чергу естонський Кабмін після розмови двох прем'єрів у своїй заяві зауважив, що «класифікація Естонії у так званих податкових гаванях є сумною помилкою, яка має бути вирішена негайно. Нинішня ситуація означає, що українські компанії, які діють в Україні, зазнали необгрунтованих додаткових фінансових витрат і тому страждають від щоденних збитків».

Естонська сторона наголошує, що «жодна інша країна у світі не розглядає Естонію як податкову гавань». А також що податкова політика Естонії як члена Європейського Союзу та Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) відповідає усім міжнародним вимогам і стандартам, у тому числі українським законам.

На завершення естонський Кабмін наголосив: «Прем'єр-міністр України і міністр фінансів підтвердили, що вони займаються цим питанням. Міністр фінансів обіцяв врегулювати ситуацію». Було  висловлено сподівання, що це станеться «якнайшвидше».