Міжнародні правозахисники вимагають звільнити голову чеченського "Меморіалу"

Провідні міжнародні правозахисні організації зажадали від російської влади негайно звільнити голову чеченського "Меморіалу" Оюба Тітієва та припинити перешкоджати роботі правозахисників у республіці.

Про це повідомляється на сайті Amnesty International

"Влада (Росії. - Ред.) повинна негайно звільнити Тітієва, зняти звинувачення проти нього та припинити перешкоджати роботі правозахисників у Чечні", - йдеться у зверненні.

Серед організацій, що зробили таку спільну заяву на сайті Amnesty International, Міжнародна федерація за права людини, Норвезький Гельсинський комітет, Human Rights Watch і Front Line Defenders.

Читайте також: Родичів глави чеченського "Меморіалу" поліцейські вигнали з дому

"Тітієв не повинен перебувати під вартою, де, як ми побоюємося, його здоров'я і безпека знаходяться під загрозою", - сказав Г'ю Вільямсон, директор Human Rights Watch по Європі та Центральній Азії.

Нагадаємо, за даними Правозахисного центру, оперативні співробітники Курчалоєвського відділу поліції, намагаючись схилити Оюба Тітієва до самообмови, 9 і 10 січня у розмовах з ним неодноразово погрожували «серйозними неприємностями» його родичам.

Тітієв був затриманий напередодні дорогою на роботу і доставлений до Курчалоєвського відділення поліції. До нього кілька годин не пускали адвоката. У другій половині дня в МВС республіки повідомили, що правозахисника підозрюють у зберіганні 180 грамів речовини "із запахом марихуани". Сам затриманий заперечує провину.

За даними "Новой газеты", Оюбу Тітієву неодноразово погрожували у зв'язку з його правозахисною діяльністю на території Чечні. Він очолив місцеве представництво "Меморіалу" після того, як його попередниця Наталя Естемірова була вбита влітку 2009 року.

Держдепартамент США і комісар Ради Європи з прав людини Нілс Муйжнієкс закликали російську владу звільнити Тітієва. У німецькому уряді висловили стурбованість у зв'язку з його арештом.

Правозахисна організації Human Rights Watch закликала міжнародних партнерів Росії висловити обурення переслідуванням голови "Меморіалу" в Чечні Оюба Тітієва та вимагати від російської влади втрутитися в ситуацію для його звільнення.

Як повідомлялося в четвер, у чеченському селі Курчалой поліцейські погрожували і вигнали з будинку родичів затриманого Тітієва.