Понад 200 митців закликали владу Туреччини звільнити німецького журналіста

Понад 200 німецьких і закордонних діячів мистецтва закликали владу Туреччини звільнити кореспондента газети Die Welt Деніза Юджеля (Deniz Yucel). 

10 грудня виповниться 300 днів з моменту його арешту, і це - "рівно 300 зайвих днів" тюремного ув'язнення, підкреслюється в зверненні, опублікованому в суботу, 9 грудня, низкою німецьких і турецьких газет, повідомляє DW.

Німецького журналіста турецького походження Юджеля помістили у в'язницю для особливо небезпечних злочинців, при цьому він "не займався нічим іншим, окрім своєї професійної діяльності і вільного вираження власної думки", йдеться в заяві.

Документ підписали, зокрема, фронтмен рок-групи U2 Боно, британський виконавець Стінг, лауреати Нобелівської премії з літератури Світлана Алексієвич, Орхан Памук, Ельфріді Єлінек, Герта Мюллер і Джон Максвелл Кутзее, режисери Вім Вендерс, Фолькер Шлендорфф і Фатіх Акін, а також численні журналісти.

Юджель, що має громадянство і Туреччини, і Німеччини, був затриманий в Стамбулі 14 лютого для допиту, після чого його узяли під варту. Двома тижнями пізніше суд заарештував його за підозрою в "пропаганді тероризму" і "розпалюванні міжнаціональної ненависті". 

Читайте також: У Туреччині судять за тероризм німецьку журналістку

Затримання та арешт Юджеля викликали в Німеччині різку критику. Уряд ФРН вимагає звільнити журналіста. Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган звинуватив Юджеля в шпигунстві, назвавши його агентом забороненої "Робітничої партії Курдистану" (РПК). Критики називають арешт Юджеля політично вмотивованим, заявляючи, що кореспондента Die Welt затримали суто через його журналістську діяльність.

Фото: Neue Zürcher Zeitung