Трамп знайшов заміну Тіллерсону - NYT

Державний секретар США Рекс Тіллерсон може лишити посаду ближчими тижнями, замість нього вже розглядається кандидатура нинішнього директора ЦРУ Майка Помпео.

Про це повідомило в четвер центральне американське видання The New York Times із посиланням на чиновників високого рівня в адміністрації США. 

"Білий дім спланував звільнення державного секретаря Рекса Тіллерсона, відносини якого з президентом Трампом були напружені, щоб замінити його Майком Помпео, директором ЦРУ, впродовж ближчих декількох тижнів", - йдеться в повідомленні.

Майка Помпео, у свою чергу, може замінити в ЦРУ сенатор-республіканець Том Коттон, "який є ключовим союзником президента з питань національної безпеки". Сам Коттон, за словами джерел, дав зрозуміти, що погодиться на цю пропозицію, якщо вона прозвучить.

Проте досі невідомо, чи отримав цей план остаточне ухвалення з боку президента Трампа. Як зазначається в публікації, президент висловлював невдоволення щодо Тіллерсона та взагалі готовий внести зміни в Державний департамент.

Крім того, повідомляється, що автором плану щодо змін у команді національної безпеки був керівник адміністрації Білого дому Джон Келлі.

Читайте також: Тіллерсон: Майбутнє України залежить від внутрішньої битви з корупцією

Президент Трамп і держсекретар Тіллерсон не знаходять порозуміння останнім часом, зауважується в публікації. Зокрема, йдеться про врегулювання іранського питання й ситуації навколо КНДР. При цьому нагадується, що Тіллерсон після однієї з нарад кілька місяців тому назвав Трампа ідіотом, а президент, зі свого боку, публічно розкритикував його за "марне витрачання часу" у пошуках дипломатичного рішення щодо Північної Кореї. 

Чутки про можливу відставку Тіллерсона вже давно точаться в американському політичному істеблішменті. При цьому, раніше серед претендентів на його заміну фігурувала Ніккі Гейлі, Постійний представник США при ООН.