Угорського дипломата запитають про дії проти Сороса

Президент Європейського парламенту Антоніо Таяні має намір поспілкуватися з послом Угорщини в ЄС з метою припинення "національних консультацій", які спрямовані проти американського фінансиста та філантропа Джорджа Сороса.

Про це у своєму Twitter написав лідер фракції Альянсу лібералів і демократів за Європу у Європейському парламенті Гі Вергофстадт.

«На моє прохання, президент Європарламенту викликає посла Угорщини в ЄС, щоб зупинити так звані національні консультації проти Сороса», - зазначив Вергофстадт.

Читайте також: Угорщина не бачить причин змінювати закон, який стосується університету Сороса

Це повідомлення лідера Альянсу стало продовженням його обурення тим, що у країні продовжуються спроби дискредитації Джорджа Сороса. У своєму твіті він написав про те, що угорцям продовжують надсилати на пошту "популістську, антимігрантську та антисоросівську пропаганду від Орбана".

Як повідомлялося раніше, проросійський прем’єр-міністр Угорщини Орбан намагається блокувати діяльність Центрально-Європейського університету, який фінансується американським філантропом угорського походження Соросом.

Читайте також: ЄС оголосив Угорщині ультиматум щодо "закону про університет Сороса"

У жовтні Альянс лібералів і демократів у Європі закликав лідерів натиснути на Орбана з метою припинення блокування угоди щодо здійснення навчання Центрально-Європейським університетом, що дозволено угорським законодавством.

Центрально-Європейський університет (ЦЄУ) - англомовний навчальний заклад, акредитований у США і розташований у Будапешті. Заснований 1991 року з метою розвитку відкритого суспільства і демократії в країнах Центральної та Східної Європи і колишнього Радянського Союзу.

У квітні 2017 року поправки до угорського закону про освіту заборонили діяльність іноземних вузів, які не мають навчальної структури в своїх рідних країнах. Під це обмеження потрапив Центрально-Європейський університет.

Нині угорський прем'єр Орбан не підписує прийнятий парламентом закон, що врегульовує питання ЦЄУ, чим, за твердженням європейських лібералів, порушує міжнародні зобов'язання Будапешта.