Курц запевнив Брюссель, що майбутній уряд Австрії буде проєвропейським

Лідер Австрійської народної партії, що перемогла на парламентських виборах минулої неділі, Себастьян Курц вирушив у четвер у Брюссель на зустріч лідерів країн Євросоюзу.

Про напружений графік зустрічей міністра закордонних справ Австрії з керівниками країн ЄС і євроінститутів пише німецьке видання Welt

Газета цитує самого Курца, який зізнався, що будь-який уряд, який він очолить, «буде проєвропейський», і що Австрія «хоче відігравати активну роль в ЄС».

«Його приймали як главу уряду. Проте, Себастьяну Курцу ще довго до того, як він стане канцлером», - пише газета. 

Європейські партнери дуже стурбовані, яким саме буде уряд Австрії - країни, яка головуватиме в Раді Європи в другій половині 2018 року: з соціал-демократами, які посіли друге місце (такій коаліції надають перевагу всі, але відмовляються бути цитованими в пресі), або з правими націоналістами з Австрійської партії свободи. Відповіді на це запитання Курц поки що не дав. Мандат на формування уряду президент республіки Александр Ван дер Беллен надасть Курцу лише в п'ятницю. 

Читайте також: Перемога партії Курца на виборах є хорошою новиною для України – посол в Австрії

А поки що в столиці ЄС молодий політик провів зустрічі з главою Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером, президентом Ради Європи Дональдом Туском (який потім написав у Твіттері, що побачив «справжнього проєвропейського переможця»), головним парламентером з Brexit Мішелем Барньє і цілим рядом європейських глав держав і урядів. 

Запланована зустріч з президентом Франції Еммануелем Макроном. Він, як повідомив Курц, привітав його з перемогою третім після канцлера ФРН Ангели Меркель і прем'єра Великої Британії Терези Мей.

Курц демонструє оптимізм і конструктив. Проте, додає газета ложку дьогтю в цю бочку меду, нинішній візит може виявитися останнім таким радісним для Курца. Це відбудеться, якщо раптом станеться так, що уряд сформують соціал-демократи і праві популісти. А такого варіанту виключати не можна.