Нобелівку з економіки присудили за внесок у "поведінкову економіку"

Нобелівську премію з економіки цього року присудили американському економісту Річарду Талеру.

Про це повідомляється у Твіттері Нобелівського комітету. 

Зокрема, повідомляється, що Річард Х. Талер досліджує, як обмежені раціональність, соціальні переваги та відсутність самоконтролю впливають на індивідуальні рішення та результати ринку. 

72-річний Талер відомий як теоретик в області фінансової та економічної поведінки завдяки спільній роботі з нобелівським лауреатом економістом-психологом Даніелем Канеманом; автор так званої «теорії підштовхування» («керованого вибору»).

Талер був одним із радників екс-президента США Барака Обами.

Читайте також: Нобелівську премію миру отримав рух із заборони ядерної зброї

Як повідомлялося, Нобелівську премію з хімії цього року отримали Жак Дубочот, Джоакім Франк та Річард Гендерсон за дослідження у кріоелектронній мікроскопії.

Нагороду з фізики отримали Райнер Вейсс, а також Баррі Баріш та Кіп Торн - за внесок у відкриття гравітаційних хвиль на детекторі LIGO.

Премію у галузі фізіології та медицини присудили професорам Джеффрі Голу, Майклу Розбашу та Майклу Янгу за їхнє дослідження циркадного ритму.

"Нобеля" з літератури присудили британському письменнику японського походження Кадзуо Ісігуро. 

Премію миру в 2017 році отримав Міжнародний рух із заборони ядерної зброї (ICAN) за «роботу із залучення уваги до катастрофічних гуманітарних наслідків від використання ядерної зброї».