Анкара не визнає референдум про незалежність Курдистану

Анкара категорично не сприймає будь-якої зміни ситуації біля південних кордонів Туреччини, створення будь-якого нового утворення, заявив прем'єр Біналі Йилдирим.

Про це повідомляє агентство "Анадолу".

За словами прем'єра, намічений на 25 вересня референдум на півночі Іраку є незаконним, і Туреччина не визнає його.

"Відповідальність за наслідки, насамперед, лягає на владу Курдської регіональної адміністрації Іраку (КРАІ), яка не рахується з думкою народу та ігнорує позицію світової спільноти, у тому числі ООН", - зазначив глава уряду.

Читайте також: Генсек ООН назвав "несвоєчасним" референдум про незалежність Курдистану

Прем'єр Туреччини вважає, що майбутній референдум не вирішить жодної проблеми на півночі Іраку, питань у відносинах Багдада і КРАІ.

"Референдум 25 вересня ще більше загострить обстановку у регіоні, де і так панують нестабільність, безвладдя і хаос. У результаті постраждають жителі півночі Іраку. Жертвами амбіцій деяких осіб стане населення регіону, наші курдські брати. Звичайно, владі КРАІ відповість за свої дії, насамперед, перед власним народом", - сказав Йилдирим.

Читайте також: Манафорт став “радником” курдів щодо референдуму про незалежність — NYT

Він зазначив, що влада КРАІ має знати, що Туреччина продовжить допомагати населенню регіону, яке протягом тривалого часу бореться із загрозою терористів ДЕАШ і PKK, живе в атмосфері безвладдя.

"Кроки Анкари направлені на забезпечення стабільності в регіоні. При цьому, якими б не були результати цього референдуму, Анкара закличе до відповідальності не курдів, арабів чи туркманів, а тих, хто наполягав на цьому невірному рішенні", - пообіцяв турецький прем'єр.

Як відомо, іракський автономний регіон Курдистан проголосував за проведення референдуму про незалежність 25 вересня.