Запад-2017: у МЗС Литви заявляють, що РФ не вперше занижує масштаб навчань

Міністерство закордонних справ Литви вважає, навчання «Запад-2017», які розпочалися 14 вересня, не цілком транспарентними, і у зв'язку з цим закликало керівництво РФ наслідувати не лише букву, а й дух Віденського документа ОБСЄ.

Про це зовнішньополітичне відомство Литовської республіки повідомило в коментарі кореспонденту Укрінформу.

"У нас є всі підстави вважати, що офіційно оголошена кількість 12 700 осіб, які беруть участь у вченні, була штучно зменшена, щоб уникнути обов'язкового спостереження відповідно до VD11 (Віденський документ - міжнародна угода держав-учасників ОБСЄ, прийнятий у 2011 році, що прописує реалізацію заходів довіри і безпеки в регіоні - ред.), і реальна кількість буде набагато більшою. Так вже було під час навчань «Запад-2009» і «Запад-2013». Ми закликаємо Росію виконати свої зобов'язання відповідно до Віденського документа ОБСЄ", - відзначили у МЗС Литви.

На думку Литви, "з моменту закінчення холодної війни Росія ніколи не відкривала навчання для обов'язкового спостереження згідно з Віденським документом ОБСЄ". 

У зв'язку з цим МЗС Литви зазначає "вибіркове виконання вимог контролю над озброєннями, виконання тільки букви, але не духу відкритості Віденського документа 2011 року (VD11)".

Читайте також: «Запад-2017»: Троянський кінь Кремля для гібридної анексії Білорусі?

Як протилежний приклад Вільнюс наводить інші маневри, що проходять в Європі також у вересні: польські навчання "Дракон-2017" і шведські "Аврора-2017". "Ці заплановані тривалі навчання поважають і дотримують, як букви, так і духу Віденського документа", - резюмують литовські дипломати.

Як повідомлялося, російсько-білоруські навчання "Запад-2017" стартували 14 вересня і триватимуть до 20 вересня.

Детальніше про реакцію Латвії та інших країн Балтії на навчання, що почалися, читайте в ексклюзивному матеріалі на сайті Укрінформу.