Меркель підтвердила прагнення Берліна збільшити оборонні витрати

Канцлер ФРН і кандидат на цю посаду в майбутньому уряді від Християнсько-демократичного союзу Ангела Меркель підтвердила прагнення Берліна до досягнення 2-відсоткової мети витрат на оборону і констатувала, що і основні суперники міркують в тому ж ключі.

Про це вона сказала, виступаючи у вівторок на останньому пленарному засіданні Бундестагу нинішнього, 18-го скликання, повідомляє кореспондент Укрінформу в Німеччині.

«В Уельсі, під сильним враженням від українського конфлікту, було вирішено, і уряд ФРН підтримав це, обіцяти, що ті країни, які поки не досягли 2-відсоткового рівня (витрат від обсягу ВВП на оборону), до 2024 року повинні в цьому напрямку розвиватися», - зазначила Меркель.

Читайте також: Трамп і Меркель погодились посилити санкції проти КНДР

За її словами, ця концепція знайшла відображення в Білій книзі з оборони у липні 2016 року. Меркель зауважила, що це було ще до обрання Дональда Трампа, відкинувши таким чином обвинувачення своїх політичних супротивників, в тому числі в керівництві Соціал-демократичної партії, в тому, що вона йде на поводу у президента США.

При цьому Меркель зазначила, що кандидат на пост канцлера від СДПН Мартін Шульц, незважаючи на критику її фінансових обіцянок НАТО, насправді рухається в тому ж напрямку. Вона сказала, що Шульц за порадою експертів пропонує витрачати щорічно від 3 до 5 млрд євро на потреби Бундесверу. За словами Меркель, вона «включила свої математичні здібності» і виявила, що при такому розкладі, якщо витрачатиметься 3 млрд, то країна йтиме до поставленої мети навіть швидше, ніж вона планувала, а якщо 5 млрд - то і зовсім зможе досягти її до 2024 року.

Читайте також: Питання Криму спричинило галасливу суперечку на теледебатах у Німеччині

«Немає проблем. Я рада», - заявила канцлер, висловивши надію, що слово кандидата на пост глави держави щось значить.