Могеріні сподівається, що Радбез ООН розгляне нове ядерне випробування КНДР

Останнє ядерне випробування Північної Кореї становить серйозну загрозу для регіональної та міжнародної безпеки.

Про це йдеться у заяві Верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Євросоюзу Федеріки Могеріні.

"Північна Корея провела ще один ядерний тест. Це знову є прямим і неприйнятним порушенням міжнародних зобов'язань КНДР не виробляти та не випробовувати ядерну зброю, як це визначено численними резолюціями Ради Безпеки ООН, і являє собою серйозну провокацію, що становить серйозну загрозу для регіональної та міжнародної безпеки, і є серйозним викликом для глобального режиму нерозповсюдження", - ідеться у заяві.

Наголошується, що КНДР має відмовитися від своєї ядерної програми, програм з розробки зброї масового знищення та балістичних ракет і негайно припинити всі пов'язані з цим дії.

Могеріні також зазначила, що винесе питання Північної Кореї на порядок денний неформальної зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС наступного тижня у Таллінні.

Могеріні додала, що сподівається на те, що Рада безпеки ООН розгляне питання нового ядерного випробування Північною Кореєю та займе стосовно країни тверду та ефективну позицію.

Читайте також: Столтенберг назвав дії КНДР ще одним грубим порушенням резолюцій ООН

“КНДР повинна взяти участь у гідному довіри і конструктивному діалозі, спрямованому на здійснення повної, доступної для перевірки та незворотної денуклеаризації Корейського півострова та повного здійснення всіх відповідних резолюцій Ради Безпеки ООН. ЄС готовий підтримати такий процес у консультації з ключовими партнерами. Денуклеаризації Корейського півострова можна досягти лише мирними засобами, в інтересах усіх корейців, усіх людей регіону та всього світу”, - резюмувала вона.

Раніше повідомлялося, що в районі північнокорейського міста Кильчжу провінції Хамген-Пукто стався землетрус — за різними даними, магнітудою від 5,2 до 6,4. Південна Корея пов'язала поштовхи з можливим ядерним випробуванням.

У свою чергу влада Північної Кореї офіційно заявила про успішне проведення випробування водневої бомби.