Мусульмани добре інтегруються в Німеччині, але стають об'єктами упереджень

Дослідження

Понад чотири з половиною мільйони мусульман, які живуть у Німеччині, досить добре інтегруються у місцеве життя, однак часто наштовхуються на упередження проти них.

Такого висновку дійшли дослідники Фонду Бертельсмана.

"Мусульманське населення у Західній Європі зростає з 1960-х років. У Німеччині живуть близько 4,7 млн мусульман (5,7% всього населення країни – ред.). Попри соціальну напруженість інтеграція демонструє значний прогрес", - йдеться в документі.

Зазначається, що починаючи з другого покоління мусульмани опиняються у своїй більшості в самій середині німецького суспільства, 73% дітей, які народилися в Німеччині, вважають німецьку своїм основним мовою. Особливо успішно йде інтеграція на ринку праці: тут показник зайнятості приблизно зрівнявся з таким серед немусульманського населення, так само як і показник безробіття. Водночас, заробляють мусульмани у середньому менше, ніж інші групи населення.

Зв'язок із ФРН відчувають 96% мусульман, які живуть у країні; 84% народжених у Німеччині мусульман проводять вільний час з представниками інших релігій.

Читайте також: МЗС Німеччини: Туреччині не увійти до ЄС з Ердоганом при владі

Разом із тим, як з'ясували автори дослідження, по відношенню до носіїв цієї релігії у суспільстві існує упередження. Зокрема, майже кожен п'ятий німець не хотів би мати сусідом мусульманина.

Дослідники вивчали такі аспекти, як рівень володіння мовою, освіта, робота і соціальні контакти. Опитування, в якому в Німеччині взяли участь 1100 мусульман, проводилося наприкінці 2016 року. Також аналізувалася ситуація у Великій Британії, Австрії, Франції та Швейцарії.

Фото: dpa