У Молдові знову протестують проти нової виборчої системи

Кількасот осіб взяли участь у неділю в акції протесту перед будівлею парламенту Молдови: маніфестанти вимагають скасування змішаної системи парламентських виборів.

Організаторами мітингу виступили опозиційні позапарламентські партії «Гідність і правда» (керівник Андрій Нестасе), «Дія і солідарність» (голова Майя Санду) і парламентська Ліберально-демократична партія (Віорел Чиботару), повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

Як поінформував глава Генерального інспекторату поліції Молдови Олександру Пинзарь, в акції протесту взяли участь близько 800 осіб, інцидентів ніяких не зафіксовано. Після основної частини мітингу маніфестанти пройшлися маршем до будівлі Генеральної прокуратури, резиденції президента Молдови і офісу Партії соціалістів.

На завершення мітингу учасники протесту одноголосно прийняли резолюцію, в якій вимагають від Євросоюзу застосувати санкції щодо депутатів парламенту Молдови від Демократичної партії, Європейської Народної партії та Партії соціалістів, які проголосували за введення в країні змішаної системи парламентських виборів. Згідно з резолюцією, чергова акція протесту відбудеться у вересні.

Лідер партії «Гідність і правда» Андрій Нестасе закликав громадян та представників зарубіжної діаспори взяти участь у вересневих акціях протесту.

Раніше організатори мітингу заявили, що в ньому візьмуть участь кілька тисяч чоловік.

Як повідомляв Укрінформ, 20 липня парламент Молдови більшістю голосів прийняв закон про перехід від пропорційної (за партійними списками) до змішаної системи парламентських виборів. За прийняття законопроекту проголосували представники правлячої коаліції на чолі з Демократичною партією, депутати від Європейської Народної партії та Партії соціалістів (всього 74 депутати зі 101).

Читайте також: Додон обурився на Конституційний суд та "анонсував" масові протести

Згідно з документом, на чергових парламентських виборах, запланованих на осінь 2018 року, 50 депутатів парламенту обиратимуться за партійними списками, а решта 51 - по одномандатних округах.

Фото: Alla Сеараі (RFE/RL)