Євросуд зобов'язав РФ виплатити компенсацію засудженим у справі Нємцова

Європейський суд з прав людини присудив 6 тисяч євро Темірлану Ескерханову, засудженому за вбивство Бориса Нємцова.

Про це повідомляється на сайті ЄСПЛ у кейсі «Ескерханов та інші проти Росії».

«Держава-відповідач має сплатити пану Ескерханову протягом трьох місяців з дати, коли рішення стане остаточним відповідно до пункту 2 статті 44 Конвенції, 6 000 євро (шість тисяч євро), як справедливу сатисфакцію (позов - ред), це буде конвертовано у валюту держави-відповідача за курсом, чинним на дату розрахунку, плюс будь-який податок, який може бути стягнуто», - йдеться в рішенні.

Ескерханов, а також інші фігуранти справи, брати Анзор і Шадід Губашеви, скаржилися на умови утримання в московському СІЗО і під час транспортування. Раніше адвокати Губашевих і Ескерханова заявили про досудову угоду з Росією з приводу скарг до ЄСПЛ. Ескерханову Мін'юст запропонував компенсацію 6 тисяч євро, а братам Губашевим - по 6,5 тисячі.

ЄСПЛ відхилив скарги Губашевих, оскільки вони розголосили параметри досудової угоди з російським урядом.

За інформацією «Коммерсанта», скарги на жорстоке поводження в ЄСПЛ подали і інші фігуранти справи про вбивство Нємцова Заур Дадаєв і Хамзат Бахаєв. 

Читайте також: Вбивство Нємцова: донька політика оскаржила вирок

У липні суд визнав Дадаева винним у безпосередньому виконанні вбивства Нємцова, його засудили до 20 років суворого режиму. Його спільники отримали від 11 до 19 років.