Палестина заморозила всі контакти з Ізраїлем

Палестинський лідер Махмуд Аббас оголосив, що заморожує контакти з Ізраїлем на всіх рівнях.

Приводом стало встановлення металошукачів на священній для мусульман Храмовій горі, що призвело до спалаху насильства, повідомляє Російська служба BBC.

У своєму телевізійному виступі Аббас сказав, що офіційні контакти з Ізраїлем будуть призупинені доти, поки не приберуть рамки-металошукачі поруч із входом у мечеть Аль-Акса на Храмовій горі в Старому місті Єрусалима.

Ізраїль пояснив їх встановлення міркуваннями безпеки після того, як тиждень тому біля Храмової гори були вбиті двоє ізраїльських поліцейських.

Ізраїльська влада заборонили чоловікам віком до 50 років в'їжджати в Старе місто Єрусалима.

Аббас у своєму виступі звинуватив Ізраїль у спробі взяти під контроль місце, священне як для мусульман, так і для іудеїв.

Читайте також: В Єрусалимі в зіткненнях загинули троє і поранені сотні палестинців

У п'ятницю у Східному Єрусалимі і на Західному березі Йордану сталися сутички між палестинськими демонстрантами та ізраїльськими силами безпеки. Троє палестинців були вбиті. Як повідомляють палестинські чиновники, сотні людей отримали поранення в результаті сутичок.

Хвиля насильства охопила Єрусалим після п'ятничних молитов, які в багатьох місцях проводилися поза межами мечетей. Тисячі віруючих відмовилися підніматися на Храмову гору через рамки металошукачів, розстелили молитовні килимки на вулицях і стали молитися. У деяких випадках молитви переросли в сутички з силами безпеки Ізраїлю.