Держдеп привітав Ірак зі звільненням Мосула від ІДІЛ

Сполучені Штати вітають керівництво Іраку зі звільненням міста Мосул від терористичного угруповання "Ісламська Держава" та запевняють у подальшій підтримці в операціях проти ІДІЛ.

Про це йдеться в офіційній заяві державного секретаря США Рекса Тіллерсона, поширеній у понеділок, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Від імені президента Трампа та американського народу я вітаю прем'єр-міністра Абаді та іракський народ зі звільненням ними Мосула. Це є важливою віхою глобальної боротьби проти ІДІЛ, що підкреслює успіх міжнародних зусиль, які очолюються іракськими силами безпеки",- наголошується в заяві.

Читайте також: В Іраку оголосили про перемогу над ІДІЛ

Держсекретар США нагадав, що під час жорстокої окупації Мосула угруповання ІДІЛ тероризувало й нищило тисячі мирних жителів, використовувала мечеті, школи та лікарні як склади для боєприпасів та бойові позиції.

"Й лише нещодавно, коли вони зазнали поразки, знищили історичну мечеть аль-Нурі та мінарет аль-Хадба", - зауважив Тіллерсон.

Читайте також: Звільнення Мосула: в ЄС обіцяють подальшу підтримку Іраку

Він висловив упевненість, що іракське керівництво, США та партнери по Коаліції співпрацюватимуть разом з ООН для стабілізації звільнених районів і повернення переміщених цивільних осіб до своїх домівок.

"Ще потрібно докласти чимало зусиль для перемоги над цим ворогом. Глобальна коаліція продовжить стояти з нашими іракськими партнерами, щоб домогтися поразки ІДІЛ, поки вона залишається в Іраку", - підкреслив глава Державного департаменту США.