У Китаї випустили із в'язниці смертельно хворого нобелівського лауреата

Китайська влада звільнила з в'язниці смертельно хворого лауреата Нобелівської премії Лю Сяобо, у якого діагностовано смертельну стадію раку печінки. 

Про це повідомляє Reuters.

"За словами адвоката правозахисника, Лю Сяобо був звільнений умовно-достроково за медичними показаннями і проходить лікування в лікарні на останній стадії раку печінки", - йдеться у повідомленні. 

Дані, отримані Reuters від іншого адвоката Сяобо, Шан Баоджуна, підтверджують інформацію. 

61-річний Лю Сяобо був арештований у 2009 році і засуджений до 11 років ув’язнення за "підбурювання до підриву державної влади" після того, як він опублікував свою "Хартію 08", що закликала до масштабних політичних реформ у Китаї. Він відбував покарання у рідній провінції Ляонін.

У 2010 йому було присуджено Нобелівську премію миру за активізм і просування прав людини в Китаї. У відповідь Пекін заморозив дипломатичні відносини з Норвегією до грудня 2016 року.

Дружина активіста, Лю Ся, яка перебуває під домашнім арештом з 2010 року і хворіє на депресію, могла відвідувати чоловіка у в'язниці лише раз на місяць, повідомило Reuters джерело, наближене до дисидента.

Правозахисна організація Amnesty International, підтвердивши факт хвороби лауреата, наголосила, що діагноз був поставлений ще 23 травня. Співробітник китайського відділення Amnesty Уїльям Ні назвав таку ситуацію "ганебною". Він додав, що "надзвичайно засмучує, що один з найяскравіших китайських інтелектуалів страждає від жахливої хвороби в той час, коли, по-перше, його взагалі не повинні були затримувати". Він також закликав Нобелівський Комітет виступити на захист Лю Сяобо. В Осло відповіли, що вони "не коментують індивідуальних лауреатів". 

Активісти, які роками підтримували Лю Сяобо, розповіли, що китайський уряд систематично відмовляє у меддопомозі політв'язням. 

Відомий правозахисник Ху Цзя наголосив, що випадків, подібних до ситуації з Лю Сяобо, "набагато більше" і що людей відпускають за медичними показаннями тільки перед смертю.

Фото: Twitter