У Оборонній концепції Польщі назвали Росію основним дестабілізуючим фактором

У новій Оборонній концепції Польщі наголошується, що Росія продовжує порушувати міжнародне право, намагається дестабілізувати країни свого оточення та Заходу і становить загрозу до Польщі, країн регіону, а також інших держав, які зацікавлені стабільним міжнародним ладом.

Особливе занепокоєння викликає постійне зростання у Росії військових витрат, йдеться в оприлюдненому документі

“Кінцевою метою Росії залишається запровадження нового міжнародного ладу, що спирається на так звану концепцію “домінації наддержав”. Ми оцінюємо, що до 2032 року (період прогнозу - ред.) Москва збереже агресивну лінію в закордонній політиці та політиці безпеки. Це створює безпосередню загрозу для Польщі, інших країн східного флангу НАТО з огляду на асиметрію військових потенціалів між Росією і переліченими країнами”,- йдеться в документі.

Зазначається, що “особливе занепокоєння” викликають випадки застосування Росією своєї армії для реалізації політичних цілей, прикладами чого є війна з Грузією в 2008 році чи окупація Кримського півострова й напад на Україну в 2014 році.

“Роcія готова дестабілізувати ситуацію в інших країнах, ставлячи під сумнів їх територіальну цілісність, порушуючи при цьому міжнародне право”,- йдеться у концепції.

Як наголошується, свої дії Москва часто маскує і веде “нижче порогу війни”.

“Ініціювання Росією конфлікту регіонального рівня за участю однієї чи кількох країн НАТО, є реальною перспективою. Можливим є також провокування допоміжних конфліктів у різних частинах світу з метою створення нових площин тиску на країни Заходу”,- підкреслюється в концепції.

У документі зазначається також, що Росія одночасно реалізує широку програму технічної модернізації своєї армії, проводить інтенсивні військові навчання, мілітаризує суспільство.

“Витрати на військові цілі становлять для неї пріоритет і збережуться на високому рівні навіть при довготривалій економічній стагнації. Російська політика тісно пов'язана з операціями спецслужб, зокрема їх активними діями (наприклад дезінформацією, що ведеться проти інших країн)”,- наголошується у концепції.

Зауважується, що асиметрію у співвідношенні сил з НАТО Росія намагається компенсувати за рахунок кібератак чи погроз щодо застосування сил проти окремих країн, зокрема тактичної ядерної зброї.