Тайвань помітив військову активність Китаю після від'їзду Блінкена з Пекіна

Тайвань в суботу повідомив про відновлення військової активності КНР поблизу острова, після того, як 12 літаків перетнули середину Тайванської протоки. Це сталося наступного дня по завершенні візиту держсекретаря США Ентоні Блінкена до Китаю.

Про це повідомляє Reuters, передає Укрінформ. 

Міністерство оборони Тайваню заявило, що з 9:30 ранку за місцевим часом воно виявило 22 китайські військові літаки, зокрема винищувачі Су-30, 12 з яких перетнули серединну лінію.

Колись вона слугувала неофіційним кордоном між двома сторонами, але тепер китайські військово-повітряні сили регулярно її перетинають. Китай заявляє, що не визнає існування лінії.

Оборонне відомство Тайваню зазначило, що літаки брали участь у «спільному патрулюванні бойової готовності» з китайськими військовими кораблями, додавши, що тайванські літаки і кораблі відреагували «належним чином», не надаючи інших подробиць.

Читайте також: США готові тиснути на Китай, щоб він припинив підтримку російського ВПК - Блінкен

Міністерство оборони Китаю цю ситуацію не прокоментувало.

Збройні сили Тайваню добре оснащені і добре підготовлені, але поступаються китайським, особливо військово-морські і військово-повітряні сили, які майже щодня реагують на китайські місії, додає видання.

Як повідомляв Укрінформ, 26 квітня міністр закордонних справ КНР Ван Ї зустрівся з держсекретарем США Ентоні Блінкеном у Пекіні. 

Ван Ї заявив, що Китай вимагає від Сполучених Штатів дотримуватись принципу одного Китаю і не надсилати «неправильні сигнали» керівництву Тайваню.

Блінкен на переговорах у Пекіні в свою чергу висловив серйозну стурбованість Вашингтона підтримкою Китаєм військово-промислової бази РФ і пригрозив санкціями, якщо Пекін постачатиме Москві компоненти для виробництва зброї.

Фото ілюстративне: 中央社