Президент Молдови зрадів закликам до ЄС зупинити фінансування його країни

Президент Молдови Ігор Додон вітав заклики окремих політиків до Європарламенту і керівництва ЄС з вимогою про призупинення фінансування республіки.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

«Я не так часто вітаю ініціативи наших європейських партнерів. В адміністрації президента, як і у Партії соціалістів,  не такі тісні зв'язки з Європейською народною партією.  Але цю ініціативу я хочу привітати, оскільки припинення фінансування для нинішньої правлячої коаліції прискорить проведення в країні дострокових парламентських виборів», - заявив Додон.

У зв'язку з цим голова парламенту Молдови Андріан Канду заявив, що йому нічого не відомо про ініціативу Європейської народної партії звернутися до керівництва ЄС з вимогою про призупинення фінансування Молдови. Спікер назвав заяву президента «безвідповідальною», оскільки «ЄС надає фінансову допомогу не окремим партіям, а країні та її громадянам».

Раніше під час поїздки до Брюсселя лідер партії «Дія та солідарність» Майя Санду закликала керівництво Європейської народної партії та ЄС призупинити процедуру надання Молдові фінансової допомоги у розмірі 100 мільйонів євро. Заклик прозвучав у зв'язку з незгодою партії «Дія і солідарність» з ініціативою про зміну виборчої системи.

Раніше правляча коаліція і опозиційні соціалісти ухвалили в парламенті Молдови законопроект про перехід від пропорційної до змішаної системи парламентських виборів.