Глава МЗС Китаю і радник Макрона домовилися координувати зусилля у питаннях України

Міністр закордонних справ КНР Ван Ї та зовнішньополітичний радник президента Франції Еммануель Бонн час телефонної розмови обговорили відносини Китаю з Францією та ЄС і домовились координувати зусилля в українському питанні.

Про це Укрінформ повідомляє із посиланням на МЗС Китаю.

Під час розмови Ван, зауваживши, що нинішня ситуація у світі є складною і неспокійною, сказав: «Міжнародна спільнота очікує, що Китай і Франція сформують єдину позицію та висловлять спільний голос щодо основних питань, пов’язаних із глобальним миром і стабільністю та майбутнім людства».

За його словами, Китай і Франція, як дві великі країни, повинні відігравати важливу роль у відповіді на глобальні виклики, для чого Китай готовий зміцнювати обміни на високому рівні з Францією і розвивати китайсько-французьке всеосяжне стратегічне партнерство.

«Сподіваємося, що французька сторона підштовхне Європейський Союз продовжувати проводити позитивну і прагматичну політику щодо Китаю», - додав топдипломат.

Згідно з повідомленням, Бонн, своєю чергою, підтвердив готовність Франції співпрацювати з Китаєм і активізувати обміни між Парижем і Пекіном та поглибити взаємну довіру.

Читайте також: Тайвань помітив військову активність Китаю після від'їзду Блінкена з Пекіна

«Обидві сторони повинні працювати разом, щоб охолодити проблеми гарячих точок, впоратися з глобальними викликами, … а також відкинути блокове протистояння і сприяти розвитку відносин між Францією і Китаєм та Китаєм і Європейським Союзом», - цитує Бонна МЗС КНР.

У відомстві додали, що сторони домовилися продовжувати співпрацювати у розробці штучного інтелекту, зміцнювати координацію у боротьбі зі зміною клімату й поглиблювати торгово-економічну співпрацю та інвестиції.

«Обидві сторони також підтвердили готовність координувати зусилля у міжнародних та регіональних питаннях, що становлять спільний інтерес, таких, як українське питання та палестино-ізраїльський конфлікт», - ідеться у повідомленні.

Читайте також: Блінкен пригрозив Китаю санкціями за підтримку Росії

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ Франції Стефан Сежурне закликав Китай відігравати активнішу роль у воєнному конфлікті між РФ та Україною і надіслати Росії відповідний сигнал.

Фото: CGTN