Влада і опозиція в Молдові знайшли компроміс щодо виборчої системи

Влада і опозиція в Молдові знайшли компроміс щодо виборчої системи

Укрінформ
Парламент Молдови направить до Венеціанської комісії прийнятий в першому читанні законопроект про перехід країни до змішаної системи парламентських виборів.

Про це передає власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

«У короткостроковій перспективі нами був досягнутий компроміс, хоча ми (правляча коаліція – ред.) вважаємо, що мажоритарна система виборів є більш придатною. До Венеціанської комісії буде направлений об'єднаний законопроект, за який проголосували 74 депутати парламенту, і в основі якого закладена змішана система парламентських виборів», - заявив спікер парламенту Андріан Канду.

Глава молдавського парламенту підкреслив при цьому, що правляча коаліція наполягатиме на включення в законопроект статті про відкликання депутатів і, відповідно, про внесення змін до Конституції. Спікер зазначив, що остаточне голосування по законопроекту відбудеться лише після отримання результатів експертизи Венеціанської комісії.

Канду переконаний, що досягнутий в парламенті компроміс між правлячою коаліцією та опозиційними соціалістами піде на користь молдавському суспільству.

За перехід до мажоритарної системи виборів проголосували 52 депутати, а змішану систему підтримали 74. Було прийнято рішення об'єднати законопроекти і направити до Венеціанської комісії законопроект про перехід до змішаної системи виборів, коли 51 депутата парламенту буде обрано за партійними списками, а решту 50 – по одномандатних округах .

Раніше правляча в країні коаліція на чолі з Демократичною партією наполягала на введенні мажоритарної системи виборів (по одномандатних округах), однак президент Молдови Ігор Додон висунув альтернативний законопроект про змішану систему.

Наразі вибори в Молдові проходять за пропорційною системою (за партійними списками).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-