Качинський проти переобрання Туска главою Європейської Ради

Чинний президент Євроради Дональд Туск не може розраховувати на підтримку Польщі щодо переобрання на цю посаду з огляду на порушення ним норм і правил Євросоюзу.

Про це заявив лідер правлячої у Польщі партії “Право і Справедливість” (PiS) Ярослав Качинський, передає власний кореспондент Укрінформу.

“Представник влади ЄС у жодному разі не повинен порушувати принцип нейтральності, що стосується внутрішніх справ країн ЄС. Туск безпосередньо підтримує опозицію, яка не приховує, що хотіла скинути обрану владу антиконституційними, антидержавними методами”, - заявив Качинський.

Він підкреслив: “Той, хто порушує ці правила, не може бути президентом Європейської Ради, і в жодному разі не може розраховувати на нашу (польську. – Ред.) підтримку і на відсутність нашого спротиву”.

У понеділок британське видання Financial Times написало, що уряд Польщі зондує, чи європейські столиці не підтримають на цю посаду партійного соратника Туска з польської “Громадянської платформи” і Європейської народної партії (ЄНП), депутата Європарламенту Яцека Саріуша-Вольського.

Качинський не підтвердив, але й не спростував цю інформацію, зауваживши, що він не дуже добре знає Саріуша-Вольського.

Водночас міністр канцелярії президента Польщі Кшиштоф Щерський висловив думку, що кандидатура Саріуша-Вольского на посаду президента Євроради є кращою за кандидатуру Туска.

Напередодні ЄНП підтвердила, що підтримує кандидатуру Туска на переобрання на посаду президента Євроради.

Під час саміту ЄС 9-10 березня лідери країн Спільноти повинні будуть вирішити, чи Туск залишиться на посаді на наступні 2,5 року. У травні завершується його перша 2,5-річна каденція.