Сенатори закликали Пентагон і ЦРУ не повертати таємні в'язниці

П'ятеро сенаторів-демократів, які обіймають високі посади в комітетах верхньої палати американського Конгресу, підписали спільне звернення до нових керівників Пентагону і ЦРУ із закликом не допустити повернення до практики таємних в'язниць і тортур під час допитів.

Законодавці поширили звернення у п'ятницю, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Повідомлення про це, а також коментарі президента викликають занепокоєння, що нинішня адміністрація готує повернення до політики й практики, що суперечать нашим національним цінностям, а також завдають шкоди нашій національній безпеці", - наголошується у зверненні.

Крім того, практика утримання за кордоном таємних в'язниць негативно впливає на відносини США з ключовими союзниками, заявили законодавці. Деякі з країн несли юридичну відповідальність перед своїми власними або міжнародними судами, нагадали сенатори.

Свій підпис під спільною заявою поставили Марк Уорнер, Даян Файнштейн, Бен Кардін, Джек Рід і Патрік Ліхі. Вони обіймають старші посади в комітетах Сенату з питань розвідки, судової системи, міжнародних відносин, збройних сил і асигнувань.

Як повідомляв Укрінформ, минулого тижня американський президент Дональд Трамп висловив переконання, що використання тортур стосовно підозрюваних у тероризмі в американських в'язницях є ефективним і може бути виправдане. Його ініціативу засудили не тільки демократи, але й Республіканські лідери в Конгресі. Пізніше президент заявив, що має намір наділити міністра оборони повноваженнями приймати рішення щодо застосування або незастосування тортур під час допитів затриманих терористів.