МЗС не рекомендує українцям їхати до п'яти префектур Японії

Міністерство закордонних справ рекомендує громадянам України утриматися від відвідання префектур Фукусіма, Івате, Міягі, Ібаракі, Чіба у Японії через потужний землетрус, що стався біля берегів Фукусіми.

Про це повідомили Укрінформу в середу у прес-службі МЗС України.

"У зв'язку з потужним землетрусом, що стався біля берегів префектури Фукусіма (Японія) 22 листопада ц.р., та з огляду на збереження небезпеки подальших поштовхів МЗС рекомендує громадянам України утриматися від відвідання префектур Фукусіма, Івате, Міягі, Ібаракі, Чіба", - йдеться у повідомленні.

Для тих громадян України, які перебувають на території цих регіонів, МЗС рекомендує уважно стежити за повідомленнями компетентних органів Японії про загрозу подальших поштовхів і виникнення цунамі (оприлюднюються на телебаченні або на веб-сторінці метеорологічного агентства Японії за посиланням: http://www.jma.go.jp/jma/indexe.html). 

У разі подачі сигналу тривоги МЗС рекомендує українцям зберігати спокій, виконувати інструкції та вказівки представників органів місцевих і рятувальних служб. 

При землетрусі зовнішньополітичне відомство рекомендує враховувати такі правила поведінки:

- якщо ви перебуваєте у приміщенні, перейдіть під балку, дверний отвір або станьте біля несучої стіни;

- перебувайте подалі від предметів, які можуть впасти і травмувати вас (гіпс, вікна, меблі, інші незакріплені предмети);

- обережно користуйтеся сходами: вони можуть бути пошкоджені;

- не користуйтеся ліфтом;

- враховуйте інші можливі наслідки землетрусу: руйнування мостів, зсув грунту, завали, витік газу і т.д.;

- якщо ви перебуваєте на вулиці, відійдіть від будівель, дерев, вуличних ліхтарів, ліній електропередач, а також від місць, де ви могли б потрапити під падіння предметів (зовнішнє оздоблення, плитка, рекламні щити);

- після землетрусу, у разі необхідності, надайте першу допомогу тим, хто цього потребує;

- виходьте з будівель обережно, взувшись - для запобігання пораненню битим склом.

У МЗС також зазначили, що в разі оголошення попередження про цунамі громадянам, які перебувають в прибережних районах, необхідно негайно залишити небезпечні місця і, по можливості, дістатися до безпечних місць на пагорбах або у високих будівлях та не залишати їх до скасування попередження. 

У випадку потрапляння у надзвичайні ситуації громадянам України слід невідкладно звертатися до посольства України в Японії на телефон "гарячої лінії" +819017754206, електронну пошту emb_jp@mfa.gov.ua або на цілодобову "гарячу лінію" МЗС України: +38 044 238 16 57, електронну пошту cons_or@mfa.gov.ua.