Канада обіцяє не допустити терористів до хімічної зброї

Повне вивезення хімічної зброї із Лівії убезпечить її від потрапляння у руки терористів.

Про це заявив міністр закордонних справ Канади Стефан Діон, передає кореспондент Укрінформу.

«Пріоритетом уряду Канади є недопуск недержавних суб’єктів, зокрема терористів, до зброї масового знищення. Канада дякує своїм партнерам за їх фінансову та іншу допомогу у вивезенні хімічної зброї з Лівії», - сказав Діон.

У зовнішньополітичному відомстві привітали завершення багаторічної операції із вивезення залишків хімічної зброї з Лівії до Німеччини для знищення. «Вивезення з Сирії останніх реактивів для виготовлення хімічної зброї гарантуватиме, що вони не потраплять до рук ІДІЛ або інших збройних груп у Північній Африці», - наголосили у МЗС.

У канадському МЗС додали, що виділили 725 тис дол на завершення цієї операції, що дозволить Організації із заборони хімічної зброї, серед іншого, закупити необхідне обладнання та розгорнути у Лівії персонал для підтвердження повного знищення хімічного арсеналу.

Нагадаємо: Лівія приєдналася до Конвенції про заборону хімічної зброї у 2004 році, після чого почала поволі знищувати власні запаси. Втім, вибилася з графіку і у 2014 році попросила іноземної допомоги у вивезенні 850 тон реагентів для виготовлення нервово-паралітичного газу. Про те, що остання партія цих реактивів була доставлена до Німеччини для знищення Організація із заборони хімічної зброї повідомила вчора.