Байден знову доніс до Нетаньягу свою позицію щодо можливої операції в Рафаху

Президент США Джо Байден обговорив у неділю з прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу питання підтримки Ізраїлю, а також висловив занепокоєння щодо можливої воєнної операції ізраїльських військ у Рафаху.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Білого дому.

«Президент Байден провів сьогодні телефонну розмову з прем'єр-міністром Нетаньягу, – ідеться в повідомленні. – Президент підтвердив свою непохитну відданість безпеці Ізраїлю після успішної оборони від безпрецедентної іранської атаки ракет та безпілотників на початку цього місяця».

Лідери двох країн також порушили питання переговорів щодо звільнення заручників і негайного припинення вогню в Газі, збільшення обсягів гуманітарної допомоги Газі, зокрема шляхом відкриття нових контрольно-пропускних пунктів на півночі анклаву, яке очікується цього тижня.

«Лідери обговорили питання Рафаха, і президент підтвердив свою чітку позицію», – зазначили в Білому домі, не вдаючись у деталі.

Читайте також: Глава військової розвідки Ізраїлю пішов у відставку через нездатність запобігти нападу ХАМАСу

Як відомо, між США та Ізраїлем мають місце розбіжності стосовно намірів Нетаньягу провести воєнну наземну операцію проти ХАМАСу в місті Рафах на півдні Гази. США публічно виступають проти цього, оскільки бойові дії в густонаселеному місті, куди було переміщено понад мільйон палестинців, можуть призвести до гуманітарної катастрофи. Байден неодноразово критикував Нетаньягу за помилки.

Раніше в неділю речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі заявив у інтерв'ю ABC News, що ізраїльтяни пообіцяли прислухатися до застережень США.

«Ми повинні мати краще розуміння від ізраїльтян того, що вони хочуть зробити, – сказав Кірбі. – Вони запевнили нас, що не підуть у Рафах, доки ми не матимемо можливості реально поділитися з ними нашим баченням і занепокоєннями. Подивимося, що з цього вийде».

Фото: White House