Total заплатить "максимум" за оборудки з нафтою Хусейна

Апеляційний суд Парижа у п'ятницю виніс обвинувальний вирок французькому нафтогазовому гіганту - групі компаній Total за підозрою у махінаціях та корумпованих діях у змові з посадовими особами під час реалізації програми ООН.

Про це повідомили власному кореспонденту Укрінформу в судовій інстанції.

"Суд виніс обвинувальний вирок і засудив Total до €750 тис. штрафу за підозрою у махінаціях та корупційних діях з іноземними державними посадовцями у рамках реалізації програми ООН "Нафта в обмін на продовольство", - йдеться у повідомленні.

Покарання відповідає максимальному рівню. Крім Total, штраф у сумі €300 тис. доведеться заплатити і швейцарській нафтовій компанії Vitol. Суд першої інстанції у цій справі виправдав обидві компанії.

Адвокат Total Жан Вейль висловив жаль з цього приводу, заявивши, що він "розчарований" таким рішенням та "юридичною аргументацією Апеляційного суду".

Крім юридичних осіб, Апеляційний суд Парижа також наклав грошові стягнення у розмірі від €50 до €100 тис. і з фізичних осіб, які обіймали високі державні посади у період з 1996 по 2003 роки. Серед них, колишній посол Франції в ООН Жан-Бернар Меріме і колишній дипломат Серж Буадеве, які мають сплатити €50 тис. і €75 тис. штрафу відповідно. Покарання уникнули колишній міністр енергетики Франції Шарль Паскуа та колишній генеральний директор Total, а тоді директор філії Total "Розвідка та видобуток" на Близькому Сходу Крістоф де Маржері. Обидва чиновники вже померли, один власною смертю, інший за дивних обставин у результаті авіакатастрофи у Внуково (Росія).

Нагадаємо, що програма "Нафта в обмін на продовольство" була розпочата Організацією Об'єднаних Націй в 1995 році (в рамках резолюції РБ ООН № 986) та припинена в кінці 2003 року. Вона дозволяла Іраку продавати нафту на світовому ринку в обмін на продовольство, медикаменти та інші предмети, необхідні простим громадянам Іраку, але не дозволяла режиму Саддама Хусейна відновити свої збройні сили після поразки у війні з світовою спільнотою на чолі з США, яка була відповіддю на іракську агресію проти Кувейту.

Програма дозволила режиму Саддама Хусейна продавати нафту в обмежених кількостях і під наглядом ООН в обмін на гуманітарні товари. Але Багдад обійшов цю програму через махінації та корупцію у вищих ешелонах влади багатьох країн та серед керівництва міжнародних організацій, розподіляючи мільйони барелів на своїх "друзів" або отримуючи готівку на чорному ринку нафти.