США готують нову світову стратегію щодо біженців

Держсекретар США Джон Керрі заявив у п'ятницю в Давосі, що Сполучені Штати візьмуть на себе нові суттєві міжнародні зобов'язання щодо посилення міжнародного реагування на глобальну кризу біженців.

Про це йдеться в повідомленні Державного департаменту США, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Ці зусилля спрямовані у відповідь на зростаюче число популяції біженців по всьому світу та їхні потреби й відображають наше почуття термінової необхідності розширення мережі гуманітарної безпеки та створення більш довгострокових і надійних можливостей для біженців", - зазначається в повідомленні.

Керрі наголосив, що США працюватимуть з партнерами, щоб просунути цю ініціативу впродовж найближчих місяців. У вересні, під час зустрічей на найвищому рівні на 71-й ГА ООН президент Обама організує спеціальний захід для лідерів держав з цього питання. Країнам, які відгукнуться на таку ініціативу, буде запропоновано взяти на себе зобов'язання за трьома напрямами.

По-перше, йдеться про збільшення фінансування гуманітарних потреб ООН - "щоб створити більш потужну та стійку фінансову базу". При цьому передбачається ввести зобов'язання для регулярних внесків, щонайменше для десяти нових країн, щоб досягти 30-відсоткового збільшення фінансування для глобальних гуманітарних викликів - з $10 млрд в 2015 році до $13 млрд у цьому році.

По-друге, ініціатива США передбачає збільшення можливостей для переміщення біженців та розширення інших легальних каналів для гуманітарного прийому.

Третій напрям зусиль полягає у створенні умов для полегшеного влаштування біженців у нових країнах та забезпечення їх самодостатності. "Ми вважаємо, що, принаймні, десять країн повинні посилити свою політику і практику для біженців, щоб допомогти досягти зазначених цілей", - наголосив Керрі.

Як зауважили в Держдепартаменті, США оголосять свої нові зобов'язання на цьому напрямі впродовж найближчих місяців та наполегливо рекомендуватимуть іншим країнам вчинити так само.