ЗМІ оприлюднили деталі отруєння соратника Нємцова

Напередодні походу Володимира Кара-Мурзи-молодшого на допит у Слідкомі РФ опубліковано розслідування обставин його отруєння 26 травня минулого року.

Розслідування розміщено на сайті Радіо Свобода.

Володимир Кара-Мурза-молодший відчув себе погано 26.05.2015 у будівлі агентства РІА Новини і телеканалу Russia Today під час ділової зустрічі, що тривала близько двох годин: "В якийсь момент, ні з того ні з сього, Кара-Мурза почав сильно потіти, серцебиття почастішало, один за другим послідували напади нудоти". Незабаром почалася блювота.

Спочатку підозрювали кардіологічні проблеми. Але після того, як почали відмовляти життєво важливі органи, було визначено ураження невідомим джерелом отруєння. Проте в результаті своєчасно зробленої допомоги стан з часом стабілізувався. Після міжнародного дипломатичного тиску хворого було вивезено на лікування до США, де «по суті вчився заново ходити».

Вилікувавшись, Володимир Кара-Мурза-молодший повернувся у Росію для продовження громадської та політичної діяльності. "Абсолютно всі, з ким я говорив після отруєння, радили мені не повертатися до Росії і залишити цю роботу. Але для мене це питання принципу. Це моя країна, і я вважаю, що поступаю правильно. Я не збираюся нікуди втікати. Я не ховатимуся", - пояснює політик.

Лабораторія Паскаля Кінтца (Франція) не дала однозначного висновку про те, чим міг бути отруєний Володимир Кара-Мурза-молодший, оскільки проби були взяті лише на третій день після отруєння. Однак, токсиколог припустив, що на момент отруєння рівень циталопрама (одного з популярних антидепресантів, який вживав Кара-Мурза) значно перевищував рекомендовану дозу.

Разом з тим Брюс Голдбергер, голова кафедри токсикології факультету патології, імунології та лабораторної медицини в Медичному коледжі Університету Флориди і токсиколог з Пенсільванії Майкл Уайткус стверджують, що симптоми, з якими госпіталізували Кара-Мурзу, не могли бути викликані отруєнням циталопрамом. "Коли йдеться про відмову основних органів, варто думати про якусь отруйну речовину, що діє на організм в цілому, а зовсім не про циталопрам", – каже Гольдбергер.

Заведе Слідчий комітет РФ кримінальну справу щодо отруєння Кара-Мурзи, неясно, але судячи з зневажливим коментарям прес-секретаря СК Володимира Маркіна, швидше за все немає.

"Отруїтися і померти можна навіть від віскі, – заявив Маркін. – Чому ж ви так переживаєте з приводу отруєння однієї людини, яка при цьому вижила?"

Однак, як повідомив адвокат Вадим Прохоров, 15 січня слідчі з московського Слідчого комітету попросили Кара-Мурзу про зустріч, щоб обговорити його заяву про порушення кримінальної справи.

Як очікується, на цьому тижні Володимир Кара-Мурза-молодший прийде до Слідчого відділу московського району Хамовники: там його повинні опитати за заявою СКР про замах на вбивство. До слідчих він прийде разом з адвокатом Вадимом Прохоровим, який зараз також захищає інтереси сім'ї Нємцова.