ЄС виділив €25 мільйонів на програму «ВідновиДІМ»

Для відновлення пошкоджених війною будинків за програмою «ВідновиДІМ» вже доступні 25 мільйонів євро, які Європейський Союз перерозподілив для Фонду енергоефективності.

Про це повідомив глава Представництва Євросоюзу в Україні Матті Маасікас під час презентації програми «ВідновиДІМ» в Укрінформі.

«Фонд енергоефективності зосереджувався на багатоквартирних будинках, і ЄС перерозподілив до 25 мільйонів євро на цю нову програму «ВідновиДІМ». Угода була підписана вчора і, як пояснив в. о. міністра, гроші вже прийшли. Ми, як Євросоюз, займаємося цим спільно з урядом України, з Німеччиною і IFC (Міжнародною фінансовою корпорацією)», - сказав посол ЄС.

Маасікас відзначив, що кошти є на 100% грантами, тому ОСББ немає жодної необхідності витрачати власні гроші і вони доступні відразу.

«Ми переорієнтувалися від фундаментальної термомодернізації будівель на те, щоб зробити будинки придатними до життя вже цієї зими. Ми всі маємо пристосовуватися. Як і українці, які пристосовуються до цієї жахливої війни, партнери теж пристосовуються і це найкращий приклад такої адаптації», - зауважив дипломат.

Очільник Представництва додав, що 25 мільйонів євро є не єдиною підтримкою українців з проблемами з житлом від ЄС, також є програма з прямих грантів у розмірі до 100 мільйонів євро для муніципалітетів на житло для внутрішньо переміщених осіб.

Читайте також: Близько 10% українців мають пошкоджене або зруйноване житло через агресію рф

Він також озвучив дані про те, що з лютого через війну суттєво пошкоджено чи зруйнувано домівки 2,4 мільйона українців, було пошкоджено 136 тисяч будинків або 40% всього житлового фонду, включно з 16 тисяч багатоквартирних будинків.

Як повідомлялося, 30 листопада презентували програму «ВідновиДІМ». Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), чиї будинки пошкоджені через російську агресію, можуть отримати грант до 6 мільйонів гривень на відновлення житла через державну установу «Фонд енергоефективності».