У Раді Європи назвали структуру з ключовою роллю в допомозі Україні

Конгрес місцевих та регіональних влад Ради Європи має грати ключову роль у наданні допомоги українцям і Україні.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це в Комітеті міністрів РЄ під час 43-ї сесії Конгресу від імені головування Ірландії заявив міністр цієї країни з питань планування та місцевого самоврядування Пітер Берк.

“Сьогодні всі народи Європи, і насамперед у самій Україні, готуються до суворої зими, багато громадян України збираються провести цю зиму далеко від домівки. Ця міжнародна криза має значні наслідки на місцях і мають бути знайдені локальні рішення. Конгрес покликаний відіграти ключову роль у допомозі містам та областям України, багато з яких страждають від війни”, - наголосив Берк.

За його словами, після вторгнення росії в Україну Рада Європи має працювати над захистом прав і свобод усіх, хто знайшов притулок у країнах-членах. “На практичному рівні ця велика відповідальність часто лягає на плечі місцевої та регіональної влади”, - зазначив він.

Читайте також: Конгрес Ради Європи закликає запровадити чіткі механізми фінансування для прийому біженців

Берк нагадав, що під час попередньої сесії у березні Конгрес справедливо засудив вбивства, викрадення й залякування військами рф українських місцевих та регіональних представників, і констатував, що ця заява "не втратила своєї актуальності”.

Він також наголосив, що під час дебатів щодо війни росії проти України, які відбулися в рамках 43-ї сесії Конгресу, його члени підтвердили підтримку Україні та солідарність із її народом.

Члени Конгресу вказали на засоби, які є у розпорядженні місцевих та регіональних органів влади у державах-членах для здійснення конкретних дій, таких як створення партнерства з містами та регіонами в Україні. Йшлося, зокрема, про платформу Cities4Cities, започатковану за підтримки Конгресу для допомоги українським містам.

“Як європейці ми поділяємо спільні цінності й ми повинні продемонструвати нашу солідарність з Україною як політично, так і матеріально”, – наголосили члени Конгресу.

Як повідомляв Укрінформ, Конгрес місцевих та регіональних влад Ради Європи заявив про готовність надавати потужну підтримку українським громадам.