В Україні та за кордоном відбулися масові флешмоби на підтримку жінок-військовополонених

Фото, відео

У Львові, Рівному, Києві, Тернополі, Варшаві, Будапешті пройшли мирні акції на підтримку жінок-військовополонених, медиків «Азовсталі» і зокрема Мар‘яни Мамонової, яка вагітною перебуває в полоні та ось-ось має народити.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу у Львові на мирну акцію на підтримку військовополонених, літніх жінок та вагітних, що перебувають на непідконтрольній Україні території, зібралися понад сотня родичів та друзів полонених з Маріуполя, а також небайдужі містяни.

Фото: Людмила Гринюк

Учасники акції закликали також гарантів безпеки і прав полонених до візиту в Оленівку, де перебувають захисники «Азовсталі», розслідувати теракт в Оленівці та сприяти поверненню українських Героїв додому.

Фото: Людмила Гринюк

«Ми рідні захисників Маріуполя вже вкотре збираємося на цій площі, щоб нагадати про наших близьких, які перебувають в полоні. Сьогодні ми хочемо привернути увагу до жінок, які перебувають в полоні. На жаль їх є тисячі. Жінок, яких вивезли з окупаційних територій, через фільтраційні табори, з «Азовсталі». Вони перебувають в полоні без достатньої кількості їжі, води, медичної допомоги, їх катують. Ми сьогодні вчергове звертаємося до світу, щоб вони допомогли нашій владі звільнити військовополонених», - зазначили організатори акції.

Читайте також: Київ долучився до флешмобу на підтримку жінок-військовополонених з «Азовсталі»

Учасники заходу акцентували, зокрема на історії медика «Азовсталі» на ім’я Мар’яна Мамонова, що з міста Млинова Рівненської області. Вона служила в Маріуполі. Жінка вагітна та має от-от народжувати.

Фото: Людмила Гринюк

Акцію на підтримку своєї землячки також провели у Рівному. Секретар Рівненської міської ради Віктор Шакирзян зазначив у Фейсбуці, що десятки дітей разом зі своїми батьками сьогодні долучилися до флешмобу на Майдані Незалежності у Рівному.

«Прошу всіх небайдужих, до долі Мар’яни та полонених захисників Маріуполя, підтримати цю акцію у своїх соціальних мережах дописами з гештегом #save_pregnant», - додав Шакирзян.

У Тернополі, як повідомляє Суспільне, під час акції, розвісили світлини рідних українських військовополонених. На фотографіях підписи: «Так хочу почути твій голос», «Наші молитви такі ж сильні, як і ти» – слова, адресовані захисникам. А білі стрічки на руках в учасників акції – символ надії.

Фото: Суспільне

Акції на підтримку жінок військовополонених також відбулися в інших містах України, також вимагати як найшвидшого їх звільнення вийшли небайдужі у Будапешті та Варшаві.

Організатори зазначають, що у полоні ворога на сьогодні знаходиться понад 520 некомбатантів, вивезених з заводу «Азовсталь» на непідконтрольну Україні територію, в тому числі понад 130 жінок, серед яких є і вагітні та літні.

Як повідомляв Укрінформ, у російському полоні після наказу верховного головнокомандувача припинити оборону Маріуполя та зберегти життя бійців опинилося понад 2,5 тисячі “азовців”.

Читайте також: У мережі стартував флешмоб «браслетів солідарності»

Була інформація, що частину полонених українських військових з Маріуполя перевезли в селище Оленівка. У ніч проти 29 липня на території колишньої виправної колонії № 210 смт Оленівка на тимчасово захопленій території Донецької області у будівлі, в якій утримувались українські військовополонені, стався потужний вибух. За даними російської сторони, загинули близько 50 українських захисників, ще понад 70 дістали тяжкі поранення.