У Запоріжжі волонтери шиють для військових спальники з використанням нанотехнології

Фото

Запорізькі волонтери ВО БФ "Паляниця" допомагають військовим підготуватись до зими. Окрім буржуйок тут почали шити теплі спальні мішки, використовуючи нанотехнології.

Про це з волонтерського штабу повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Головне аби було тепло, сухо і можна було швидко вилізти з нього. І важливо також аби він був не надто об'ємний, але в ньому було комфортно", - каже швачка Олена.

Вона є відомою запорізькою дизайнеркою, тож до кожного завдання підходить завжди творчо та прискіпливо обдумує кожну деталь.

"Перш ніж шити спальники, я вивчала питання, з якої тканини він має бути, питала у альпіністів, які ходять на "мінус". Я підібрала тканину, яка є водовідштовхуючою з мембраною, яка зберігає тепло, утеплювач - сучасні нанотехнології, не синтепон. Я вже 20 років шию гірськолижні костюми і вже тестувала цей наповнювач. Окрім теплових якостей, він добре тримає форму", - каже Олена.

Читайте також: У Запоріжжі волонтери готують каші з м'ясом та роздають переселенцям і військовим

Спальний мішок, який вона розробила, на блискавці. Якщо її повністю розстібнути, то спальник фактично перетворюється на ковдру.

Жінка каже, що коли його розкроїла, то приміряла на себе і зрозуміла, що немає подушки. Тож, придумала спеціальний підголовник.

Він же і є сумкою для спальника. Тобто, в цю умовну кишеню складається спальник. Він займає мало місця і його можна легко пристібнути до рюкзака", - говорить волонтерка.

Вона додає, що пошив саме зимового "мішка" є досить важливим питанням, адже військові не можуть носити із собою по два штуки.

Запорізькі волонтери почали шити для військових теплі спальники / Фото: Дмитро Смольєнко. Укрінформ

"Ми маємо розуміти, що туристи сплять в спальника і в наметах, а військові - в окопах. Зараз я дуже чекаю відгуки від військових. Якщо вони скажуть, що треба щось допрацювати чи покращити, то все врахуємо і зробимо", - додала Олена.

Деякі військові вже протестували спальник. Кажуть: в ньому тепло і зараз можна спати, навіть, просто окопі.

«Паляниця» – найбільший волонтерський центр Запоріжжя, що фокусується на допомозі військовим. Основними напрямками роботи є виробництво і монтаж фортифікаційних споруд, виробництво бронежилетів, забезпечення медикаментами, гуманітарною допомогою, автомобілями та високоточною технікою воїнів ЗСУ, Тероборони, Нацгвардії, ДСНС.